Прогнозата на ОПЕК за 2023 година не вещае облекчаване на петролния пазар

3072
Прогнозата на ОПЕК за 2023 година не вещае облекчаване на петролния пазар
Снимка: Getty Images / Guliver

Предварителните прогнози на ОПЕК за петролния пазар през 2023 г. не вещаят облекчения. Изводът е на база нарастващите петролни нужди въпреки увеличението на добива от страна на повечето членки на организацията.

ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол да надвиши наличните доставки с 1 млн. барела на ден през следващата година. За да реши проблема и да отговори на нуждите на пазара, ОПЕК ще трябва да увеличи продукцията. Страните-членки обаче вече изостават с подсигуряването на необходимите количества, което се дължи на недостатъчно инвестиции и политическа нестабилност.

Иран намалява цената на петрола си, за да се конкурира с Русия

Иран е принуден да намали допълнително цената на своя така или иначе евтин суров петрол, след като Русия – основен съюзник на стр...

Цените на суровия петрол се задържат над нивото от 100 долара за барел, след като добивът и рафинирането изостават спрямо ръста в потреблението на горива след COVID пандемията. Това задълбочава кризата с ръста на цените на основни стоки и заплашва да тласне глобалната икономика към рецесия, предава Bloomberg.

Президентът на САЩ Джо Байдън призовава производителите от Близкия изток да разрешат кризата чрез увеличаване на добива. Президентът ще посети региона тази седмица, като една от планираните спирки е именно в страната-лидер в производството на ОПЕК, Саудитска Арабия. Много анализатори прогнозират, че износителите от Персийския залив ще разпределят увеличения добив помежду си.

В случай че Байдън успее да убеди Риад и ОАЕ да увеличат износа, решението ще бъде официално обявено на следващата среща на страните от ОПЕК и техните партньори на 3 август, твърди инвестиционната банка RBC Capital Markets.

Криза в доставките

Доклад, публикуван във вторник от изследователския отдел на ОПЕК със седалище Виена, сочи, че кризата в доставките ще продължи.

Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат спосо...

Очаква се глобалното търсене да нарасне с 2.7 млн. барела на ден догодина заради растежа на развиващите се икономики. Същевременно доставките извън рамките на организацията ще се увеличат с 1.7 млн. барела на ден, сочат анализите на картела. Ръстът в потреблението ще се изрази главно чрез увеличение в търсенето на бензин и дизел.

За да намери баланс между търсене и предлагане, ОПЕК ще трябва да предлага средно 30.1 млн. барела дневно през 2023 година. Това е с 1.38 млн. повече на ден от добиваното количество петрол през юни тази година.

ОПЕК възражда нивата на добив, които намаляха по време на пандемията, като последният транш по плана за съживяване на производството е планиран за следващия месец. Въпреки това добивът е под общата цел на картела, тъй като производството в страни като Ангола и Нигерия е затруднено от неефикасни инвестиции и оперативни проблеми. Членката Либия пък е изправена пред проблеми в производството на фона на новите политически вълнения в страната.

Именно поради този недостиг в доставките, запасите от горива в развитите страни намаляват бързо. През май нивото им е с 312 милиона барела по-ниско от средната стойност през последните пет години.

Русия планира да увеличи добива на петрол

Въпреки наложените санкции върху руския петрол от страна на ЕС, Русия смята да се придържа към договореното с ОПЕК+ увеличение на добив...

Прогнозите на ОПЕК за 2023 г. съвпадат с преобладаващото мнение в петролната индустрия. Международна агенция по енергетика, която представлява всички страни потребители на енергия, също прогнозира, че кризата в доставките ще продължи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com