Саудитска Арабия ще прави електромобили с ключов партньор на Apple

1321
Саудитска Арабия ще прави електромобили с ключов партньор на Apple
Снимка: iStock

Саудитска Арабия и тайванският гигант Foxconn Technology Group водят преговори за сформиране на съвместно предприятия за производство на електрически коли. Това партньорство може да помогне на плановете на страната да намали зависимостта си от петрола чрез диверсификация на икономиката, посочва източници, запознати с темата, предава Bloomberg.

Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който управлява активи на стойност 450 млрд. долара, ще създаде ново дружество на име Velocity, който ще бъде мажоритарен акционер в съвместното предприятие, разкриват двама източници, пожелали анонимност, тъй като преговорите още не са обявени публично.

Единият източник посочва, че Foxconn, компанията, която сглобява iPhone за Apple, ще бъде миноритарен акционер в общото начинание, като ще отговаря за осигуряването на софтуера, електрониката и електрическата архитектура на новите електромобили. Друг източник посочва, че тази сделка ще помогне на страната да натрупа експертиза в производството на автомобили.

Производителят на iPhone е готов с основа за електромобили

Тайванската компания Foxconn, която има договор с Apple за производството на iPhone, представи уникална платформа за производство на ел...

Съвместното предприятие ще сглобява електромобили на база шаси, лицензирано от BMW AG, посочват източниците. Единият от тях, разкрива, че двете страни целят да постигнат сделка до края на годината, въпреки, че все още няма финално решение, което означава, че плановете могат да претърпят изменение.

Саудитска Арабия се опитва от известно време да създаде собствена автомобилна индустрия като част от план, целящ намаляване на зависимостта на икономиката от петрола. Тези планове често се провалят. През 2018 година страната придоби мажоритарен дял в стартъпа за електромобили Lucis Motors, с идеята да провокира компанията да разкрие производство в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия се опитва от години да диверсифицира икономиката си;   Снимка: iStock

По-рано през тази година, Саудитска Арабия нае съветници, включително Boston Consulting Group, за това как да създаде собствен производител на електромобили.

Ето какво ще забави навлизането на електромобилите в Европа

Големи производители на автомобили като Volkswagen, Daimler и Stellantis се състезават помежду си за осигуряване на нужните доставки на...

Някои източници споделят, че суверенния инвестиционен фонд обмисля да развие мощност за производство на батерии с капацитет от 15 Gwh годишно до 2028 година.

Този проект може да цели да осигурява батерии за Lucid Motors и други производители на електромобили, които евентуално биха стъпили в Саудитска Арабия.

Правителството на Саудитска Арабия води преговори с няколко автомобилни производители, опитвайки се да привлече част от тяхното производство на територията си, каза министърът на индустрията и минералните ресурси Бандар Алхораеф пред Bloomberg през октомври тази година.

Foxconn, който е ключов партньор на Apple по отношение на производството на iPhone, разглежда покачващия се интерес към електрическите коли, като възможност за растеж.

Тайванската компания се договори през октомври да придобие производствена мощност на Lordstown Motors Corp в Охайо, САЩ, като част от сделка за 280 млн. долара. Две седмици по-късно Foxconn обяви и първата си електрическа кола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com