Ще го заболи ли Путин - какви санкции може да наложат САЩ и ЕС

9602
Ще го заболи ли Путин - какви санкции може да наложат САЩ и ЕС
Снимка: Getty Images

Напрежението по оста Вашингтон-Москва по темата Украйна може да провокира налагането на международни икономически санкции над Русия. В началото на тази седмица Financial Times предаде, че САЩ и Европейският съюз са постигнали сближаване относно налагането на финансови санкции над Русия, ако страната нахлуе в Украйна.

След видеосреща между американския президент Джо Байдън и европейски лидери, на която са координирани позициите на двете страни относно кризата, представители на кабинета на Байдън коментират, че все още има надежди, че заплахата за сериозни икономически последствия за руската икономика може да възпрат Владимир Путин от евентуална инвазия в Украйна.

"Неговата толерантност към икономическа болка може да е по-висока от тази на другите лидери. Но има праг на болката, над който смятаме, че може да има влияние върху неговата преценка", казва високопоставен член на кабинета на щатския президент, посочва изданието.

САЩ и ЕС се опитват да изградят съвместен фронт от санкции, ако Русия предприеме агресивни действия срещу Украйна, като представители на ЕС посочват, че е нужна още работа, за да бъде определено точно какви действия от руска страна биха се смятали за активатор на пакета от санкции.

Според представител на американската власт, Вашингтон и Брюксел са постигнали сближаване по теми като "размер на финансовите институции и държавните предприятия", които биха били ударени от финансовите санкции, както "тежестта" и "непосредствеността" на самите мерки и "степента, до която забраните биха повлияли на съществуващите рискове в допълнение към новите потоци на финансиране", пише FT.

Белият дом публично подкрепи опитите на Конгреса на САЩ да наложи санкции върху руски финансови институции като Sberbank, VTB, Gazprombank и Руския фонд за директни инвестиции.

Освен финансови санкции, САЩ и ЕС са обсъждали също евентуални мерки за контрол върху износа, които биха лишили Русия от достъп до ключови технологии. Говорено е и за ограничения върху енергийния сектор на страната. САЩ и ЕС са обсъдили и начини за смекчаване на последствията за Европа от потенциалната загуба на руски енергийни доставки. Служители на администрацията на Байдън потвърдиха, че са били в преговори със страни, включително Катар и Австралия, за да увеличат производството на газ и да покрият недостига на доставки в Европа, ако е необходимо.

Изглед над Киев, столицата на Украйна. Страната отново е в центъра на геополотическата битка между САЩ и Русия;  Снимка: Getty Images

Една от финансовите санкции може да бъде изключване на Русия от системата SWIFT, която реализира световните финансови трансакции между над 1100 банки в 200 страни, сочи публикация на New York Times по-рано през този месец. Въпреки че представителите на властта в САЩ не потвърждават дали се обмислят подобни мерки, техните колеги от ЕС признават, че тази възможност е била обсъждана. Подобен ход обаче може да повлияе на енергийните доставки за Европа, което доскоро правеше тази мярка не особено популярна сред европейските лидери.

Цената на петрола се оказа по-важна от мира в Украйна

Въпреки, че кабинетът на щатския президент Джо Байдън планира серия от тежки санкции срещу Русия, ако страната пристъпи към нахлуване в...

Изключване от системата SWIFT беше използвано срещу Иран с известен успех. Това обаче може да не повлияе толкова сериозно на Русия, тъй като страната е научила доста как да се защитава от международни санкции, смята Синтия Робъртс, професор по политически науки в Hunter College.

"Те определено биха понесли голям удар", казва тя на семинар, проведен в началото на месеца от организацията Center for the National Interest. Но въпреки това, Русия е натрупала стотици милиарди златни и доларови резерви, а Централната банка на Китай се присъедини към собствената руска вътрешна версия на SWIFT, което отваря възможността двете държави да си сътрудничат за избягване на санкциите от страна на Москва, смята тя.

Евентуални технологични санкции биха ударили някои от любимите индустрии на Путин и по-конкретно авиацията и оръжейното производство, които са основен източник на приходи за руското правителство. Фокусът би бил върху произвежданите в Русия бойни самолети, противовъздушни системи, космически системи, антисателитни системи и набиращи скорост технологии, където Русия се надява да направи пробив като изкуственият интелект и квантовите технологии, пише New York Times. Подобен контрол над износа се оказа доста ефективен срещу водещият китайски производител Huawei, който за известно време беше сред най-големите играчи на пазара на смартфони в света. Тази част от бизнеса на компанията бе ударена сериозно през последните години, тъй като компанията загуби достъпа си до някои компоненти.

Но руската икономика няма много прилики с китайската и не е ясно дали е еднакво уязвима от евентуално ембарго върху вноса на полупроводници и друга микроелектроника, които в същото време са от решаващо значение за китайското производство.

В САЩ се обмислят санкции, които биха били доста по-мащабни от забрана за износ на конкретни технологични компоненти. Според представители на властта, Министерството на търговията на САЩ може да забрани износа на всякакви потребителски стоки за Русия – от мобилни телефони и лаптопи до хладилници и миялни машини, които имат американски дизайн или съдържат американска електроника. Това може да важи не само за щатските производители, но и за тези в Европа, Южна Корея и други страни, където се използват американски чипове или софтуер.

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да бъде пуснат в експлоатация, ако Р...

За разлика от Китай, Русия не произвежда подобни стоки, което вещае сериозен ефект върху потребителите в страната. Засега обаче все още се обсъжда дали руските потребители биха обвинили Путин за това, че са загубили достъп до дадени стоки, или по-скоро биха насочили гнева си към САЩ и техните съюзници, посочва официално лице от Европа пред щатската медия.

В публикация от края на миналата година, британското издание The Guardian обобщава какви санкции може да наложи САЩ над Русия при евентуално нападение над Украйна.

Според Едуард Фишман, старши сътрудник в Атлантическия съвет, кабинетът на Джо Байдън има редица възможности да окаже икономически натиск над Русия, ако реши да го стори. "Настоящите санкции срещу Русия са леки; ако санкциите срещу Иран са 10 от 10 по интензитет, днешните санкции срещу Русия са може би две или три", казва Фишман. "Нито една голяма държавна руска компания не е под пълни санкции", добавя той.

Ето някои от възможните мерки, които САЩ може да предприеме:

Пазарът на облигации

През април миналата година САЩ издадоха забрана щатски финансови институции да купуват нови емисии руски дълг – мярка, която имаше незначителен ефект. Вашингтон може да стигне по-далеч, като наложи санкции над вторичния пазар на руски държавни ценни книжа, където те се препродават и включват в пакети с други инвестиции.

Северен поток 2

Акциите по света поевтиняват заради потенциалния конфликт в Украйна

Акциите по света поевтиняха в началото на тази седмица на фона на опасенията за руска атака срещу Украйна, което пресече търсенето на п...

Газопроводът от Русия до северната част на Европа е завършен, но засега не получава зелена светлина от германския енергиен регулатор. Членове на новата коалиция, която управлява Германия, изразяваха скептицизъм относно проекта, като е възможно да бъде прекратен, ако Русия нахлуе в Украйна.

Санкции срещу руски корпорации и банки

"Кабинетът на Байдън може да наложи санкции, които напълно да блокират големи руски банки, енергийни компании или отбранителни фирми… или да наложи строги забрани за инвестиции и предоставяне на услуги за конвенционални руски петролни проекти", казва Фишман. Две потенциални мишени са гигантите VTB Bank и Gazprombank.

Санкции над олигарсите и техните семейства

Министерството на финансите на САЩ се колебае относно санкционирането на руски олигарси, след като мерките предприети срещу Олег Дерипаска имаха влияние върху операциите на неговата компания за алуминий Rusal в Ирландия, което предизвика сериозен разрив с Дъблин. Ако има руска инвазия в Украйна, Конгресът на САЩ вероятно ще добави още близки до Путин олигарси в черния списък. Членове на семействата от кръга на Путин също могат да попаднат под удара на санкциите.

SWIFT

Най-сериозната мярка, която присъства в арсенала на Байдън, е възможността Русия да бъде изключена от световната система за електронни разплащания SWIFT, която е базирана в Белгия. Това бе една от най-тежките мерки наложени срещу Иран, която може да превърне Русия в отшелник на полето на международните финанси. Според експерти, тази мярка е толкова тежка, че навярно би се използвала само в краен случай.

Още: Байдън заговори за нахлуване на Русия в Украйна - Кремъл щял да даде много жертви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com