Владимир Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напуснаха Русия

24318
 Владимир Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напуснаха Русия
Снимка: Kremlin.ru

Президентът Владимир Путин каза в четвъртък, че се радва, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местният бизнес може да заеме тяхното място. Президентът предупреди Запада, че Москва пак ще намери начини да се сдобива с модерни технологии и луксозни стоки, предава Reuters.

Путин определи нахлуването в Украйна като повратна точка в руската история: бунт на Москва срещу САЩ, които според него унижават Русия след разпада на Съветския съюз през 1991 година. Украйна, от своя страна, казва, че се бори за своето оцеляване.

Освен смъртта и ужаса на войната, конфликтът и опитът на Запада да изолира Русия, са потиснали глобалния икономически растеж и са предизвикали инфлация, тъй като цените на зърното, олиото, торовете и енергията се покачват.

След войната множество големи чуждестранни инвеститори, от BP до McDonald's, са напуснали точно когато руската икономика е изправена пред най-тежкото си свиване от годините на сътресенията след разпада на СССР.

„Слава Богу, че някои компании си тръгват. Ние ще заемем техните ниши. Нашият бизнес, нашето производство – то вече се е разраснало и ще заеме мястото, отстъпено ни от нашите партньори“, каза Путин.

Във видеоразговор с лидери на бивши съветски държави, Путин се пошегува, че луксозните марки като Mercedes, предпочитани от мафията на постсъветска Русия, все още ще бъдат достъпни, макар че призна, че може да са малко по-скъпи.

„Ще бъде малко по-скъпо за тях, но това са хора, които вече са карали Mercedes 600 и ще продължат да го правят, без значение откъде го внасят“.

Руската икономика напуска Европа, търговското сътрудничество с Китай е основен приоритет

Руско-украинската война продължава повече от два месеца, но извън полето на военните действия, руската стратегия за установяване на нов...

По думите на Путин, Русия все още има нужда от достъп до модерните технологии на развитите икономики. „Няма да лишим от това – искат ни притиснат да го направим, но в съвременния свят това е просто нереалистично и невъзможно“.

Той не уточни как Русия ще намери начини да запази достъпа до западни технологии и софтуер.

Путин обеща, че опитите на Запада да изолира Русия ще се провалят, заявявайки, че развитите икономики се борят с инфлационна спирала, прекъснати вериги за доставки и продоволствена криза точно когато центърът на световната икономическа сила се е преместил в Азия.

Западните санкции разпалиха руската инфлация, като същевременно повлияха на веригите за доставки, въпреки че Путин коментира, че страната се справя добре и Русия се обръща от Запада към Китай, Индия и други сили.

"Представителите на нашия бизнес се сблъскват с проблеми, разбира се, особено в областта на веригите за доставки и транспорта. Въпреки това, всичко е поправимо и може да се изгради по нов начин.", заяви Путин.

Германски експерт: "Русия извършва икономическо самоубийство"

С войната срещу Украйна руският президент Владимир Путин отнема всички перспективи пред своята страна, убеден е икономическият изследов...

„Не сме без загуби в дадения момент, но това ни помага по някакъв начин да станем по-силни. Във всеки случай определено придобиваме нови компетенции, започваме да концентрираме икономически, финансов и административен ресурс в пробивни области.

Руската централна банка намали основния си лихвен процент до 11% в четвъртък и заяви, че вижда място за още съкращения тази година, тъй като инфлацията се забавя след период от над 20-годишни върхове и икономиката върви към свиване.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до смъртта на хиляди хора, принуди милиони да напуснат страната и породи опасения от най-сериозния сблъсък между Русия и САЩ след кубинската криза през 1962 г.

Путин твърди, че САЩ са използвали Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяването на НАТО и Москва е трябвало да се защитава от преследването на рускоговорящите граждани. Украйна и нейните западни съюзници отхвърлят това като неоснователна причина за нахлуване в суверенна държава.

Още: Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com