Тайният план на Борис Джонсън за нов съюз в Европа включва Украйна

7194
Тайният план на Борис Джонсън за нов съюз в Европа включва Украйна
Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън планира нова система от политически, икономически и военни съюзи, която да е алтернатива на ЕС. Тя ще включва страни, обединени от недоверието си към Брюксел и от резервираната реакция на Германия и Франция към руската военна агресия. Това твърди италианското издание „Кориере дела Сера“, позовавайки се на източници, запознати с плановете на министър-председателя на Обединеното кралство.

В инициативата, която според медията „цели да разбърка картите в Европа“, влиза Украйна. Нападнатата от Русия страна е кандидат за член на Европейския съюз, но според редица евролидери процедурата ще отнеме няколко, дори десетки години.

Джонсън обеща на Зеленски помощ за износа на зърно

Обединеното кралство ще работи, за да гарантира, че Украйна може да изнася зърно и други хранителни продукти, произвеждани в страната. ...

В плановете на Джонсън за нов съюз са още Полша и Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония. „Кориере дела Сера“ пише, че Турция е потенциален член, но на по-късен етап.

Борис Джонсън разгръща плановете си вече повече от месец, казват източниците на медията, които са присъствали на Световния икономически форум в Давос. Британският премиер е представил идеята си за първи път пред Володимир Зеленски, когато украинският президент го посрещна в Киев на 9 април. Оттогава нататък се водят активни разговори по темата и „британското ухажване на Украйна става все по-настойчиво“.

Джонсън предлага съюз от държави, които защитават ревностно националния си суверенитет, либерални са икономически и са решени да се противопоставят максимално на военната заплаха от страна на Москва. Правителството в Киев не е заело конкретна позиция относно инициативата на Обединеното кралство, но я разглежда, твърдят източниците. Украинският елит бил убеден, че властите в Германия и Франция не показват достатъчна решителност Владимир Путин да бъде победен. Зеленски чака срещата на върха на ЕС на 23 юни, когато евролидерите на 27-те държави членки трябва да решат дали да дадат на Украйна официален статут на кандидат и официално да започнат преговори със страната за членство в блока.

Не е сигурно обаче, че решението на лидерите ще бъде точно това, което в Киев се надяват – най-вече защото ще предизвика недоволството на Албания и Северна Македония. Те години наред чакат да бъдат одобрени за статут на кандидати.

Коментира се и друг подход – ЕС да обяви, че Украйна има „европейска перспектива“. В такъв случай Зеленски ще приеме офертата на Борис Джонсън доста по-сериозно, пише „Кориере дела Сера“.

Речта на Борис Джонсън пред украинския парламент: "Разкрихте историческата глупост на Путин" (ВИДЕО)

„Украйна ще победи! Украйна ще бъде свободна“ – с тези думи британският премиер Борис Джонсън предизвика овациите на ...

Възможно е обаче целта да бъде спекулациите, циркулиращи сега, да поставят евролидерите под напрежение преди срещата през юни. Вероятно е и британският проект да се окаже прекалено чуплив. Лондон не разполага с капацитета на ЕС за финансово подпомагане на Украйна, а и не е сигурно дали Полша и Прибалтийските държави ще рискуват отношенията си с Брюксел.

Джонсън със сигурност търси политически дивидент, отбелязва неназован европейски министър пред италианското издание. Премиерът на Обединеното кралство се надява на жокер в сделката с Брюксел, която самият той би искал да преразгледа отново по отношение на „Брекзит“. Великобритания напусна ЕС официално от първия ден на 2021 г. – след като изтече едногодишният преходен период.

Припомняме, че в началото на май френският президент Еманюел Макрон предложи нова структура на европейските демокрации, която да бъде по-мащабна от самия ЕС и която може да включи страни като Украйна и Великобритания.

„Войната и легитимните аспирации на страни като Украйна, Грузия и Молдова за ЕС означават, че трябва да преосмислим географията и организацията на континента. Украйна, заради куража и страданието си, вече е член на Европа, на нашето семейство. Дори обаче ако още утре ѝ дадем разрешение за ЕС, всички знаем, че процесът за достъп ще отнеме няколко години. Това е истината – освен ако не решим да намалим стандартите и да преосмислим принципите на Европа“, каза той.

Сега Лондон опитва да размести баланса на континента и може да се окаже, че разкрива разломната линия в Европа - тази между страните, които помагат най-решително на Украйна - най-вече Обединеното кралство и Полша - и тези, които го правят по-цинично и колебливо.

Анализ: Украйна да се пази от приятелството на Борис Джонсън

Договорно споразумение изглежда все повече единственият вариант за изход от войната в Украйна. И все пак, почти незабелязано от света, ...

Според изчисления на Института за световна икономика в Кил - само Лондон досега е предоставил повече икономическа и военна помощ на Киев по време на войната от всички държави от Европейски съюз взети заедно. Полша пък разполага с повече военна информация за случващото се в Украйна от Германия, Франция и Италия. Така войната на Владимир Путин, която продължава вече четвърти месец, започва да отваря първите политически пукнатини в Европа, пише „Кориере дела Сера“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари