Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

29372
Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?
Снимка: Kremlin.ru

Западният свят обяви пакет от санкции срещу Русия заради кризата с Украйна. Русия обаче прекара години в подготовка за момента, в който Западът ще се реши да наложи по-сериозен икономически натиск над страната.

През 2014 година, когато руски войски се настаниха в Крим, анексирайки част от територията на Украйна, над Русия бяха наложени пакет от санкции. Благодарение на това Москва научи важен урок, пише BBC.

Оттогава досега Русия предприема ходове за заздравяване на защитата си, като ограничаване на зависимостта от щатския долар, опитвайки се да направи икономиката си по-устойчива срещу международни санкции. Руският президент Владимир Путин изглежда залага на това, че страната му може да издържи на санкции отвън по-дълго време, отколкото предполага Западът.

Международни резерви

Към края на януари тази година, международни резерви в чуждестранна валута и злато на Русия се намират на рекордно високо ниво, възлизайки на над 630 млрд. долара.

Това е четвъртият най-висок размер на държавни международни резерви в света, който може да послужи за поддържане на руската национална валута за определено време.

Путин срещу Запада и санкциите му – кой се хвана за палците

Признаването от страна на Владимир Путин на Донецк и Луганск за независими републики безспорно е едно от най-значимите събития в този в...

Понастоящем едва около 16% от валутните резерви на Русия са в щатски долари, което е значително понижение, тъй като преди пет години съотношението достигаше 40%. Около 13% от валутните резерви са в китайски юани. Структурата на резервите е предназначена да защити Русия колкото се може повече от санкции, водени от САЩ.

Крепостта Русия

Структурата на руската икономика претърпя и други промени през последните години. Страната намали зависимостта от чуждестранни заеми и инвестиции, като активно търси нови търговски възможности далеч от западните пазари. Китай играе голяма роля в тази стратегия.

Също така Москва предприема стъпки към изграждането на собствена система за международни разплащания в случай, че бъде изключена от SWIFT – глобалната финансова система за разплащания, която е под надзора на основни западни централни банки.

Русия намали и размера на държавния си бюджет, като по този начин пренасочи акцента към стабилността, за сметка на растежа. Така, въпреки че руската икономика расте с по-малко от 1% на година през последното десетилетие, може да се предположи, че е станала по-малко зависима от външните процеси, тоест разчита все повече на собствените си сили.

„Това, което прави Русия на практика е изграждане на почти алтернативна финансова система, за да може да устои на някои от шоковете, идващи от санкции, които Западът може да наложи”, казва д-р Ребека Хардинг, изпълнителен директор на Coriolis Technologies. Според нея, в краткосрочен план обаче Русия може да пострада, тъй като руската финансова система има много слабо разпространение по света.

Стратегически интереси

Путин: Готови сме за дипломация, но интересите ни не са предмет на преговори

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да търси "дипломатически решения" на фона на бушуващото напрежение със Запад...

Международните санкции представляват опасна игра за Москва. Санкциите върху основни руски банки и по-конкретно такива, притежавани от държавата, могат да предизвикат щети. Но президентът Путин навярно си дава сметка, че САЩ, Великобритания и Европейският съюз имат различни стратегически интереси, които трябва да вземат предвид.

Очевидно за някои страни е доста по-лесно да наложат санкции върху руския износ на петрол и газ, отколкото за други държави. ЕС например получава 40% от природния си газ от Русия, докато руските доставки оформят едва 3% от газа във Великобритания. От друга страна, 36% от държавния бюджет на Русия се формира от приходите от износ на газ и петрол, а само под 7% от износа на руския газ е за Китай.

Решението на Германия да замрази проекта за газопровода "Северен поток 2" нанася щети на Русия, но в същото време има директно влияние и върху енергийните цени в Западна Европа (засега няма голям скок в цените на петрола и газа).

Олигарси

Има ли налагането на санкции върху заможните личности в Русия по-голям ефект спрямо санкциониране на икономиката на страната като цяло? Президентът Путин не държи пари или други активи в чужбина на собствено име по очевидни причини. Но мрежа от богати поддръжници прави това вместо него, пише BBC.

"От 2014 г. има някои санкции срещу олигарсите, но те не са стигнали достатъчно далеч. Промяната ще се случи само ако те са много по-насочени срещу тях", посочва проф. Томила Ланкина от London School of Economics.

Путин: Има спекулации, че ще възстановявам империя. Това е нереално

Ден след като призна проруските сепаратистки републики в Украйна и на практика отрече в своя реч легитимността на украинската държава, ...

Лондон попада под светлината на прожекторите, тъй като във финансовия център има отдавна установени мрежи от компании, активи и политическо влияние. Британското правителство обяви нови санкции срещу конкретни личности, но антикорупционната организация Transparency International посочва, че има около 1.5 млрд. паунда руски пари, инвестирани само в недвижими имоти в Лондон, като голяма част от тези средства идва от офшорни страни.

"Западните правителства не само подвеждат руския народ като позволяват това да се случва, но подвеждат също така и собствените си народи", казва Ланкина.

Първи стъпки

Западните лидери дадоха да се разбере, че санкциите, обявени през последните няколко дни представляват само първа стъпка. Натискът над Русия може да се увеличи неимоверно в бъдеще. Но ще бъде ли достатъчен, за да промени Русия курса на политиката си?

Няма съмнение, че санкциите могат да окажат влияние, но подобен пакет никога не е налаган на икономика, голяма колкото руската. Така, че за да има ефект, Западът трябва да бъде готов да играе тази игра за дълъг период от време.

Още: Путин тръгна по пътя на войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com