Влакове на водород тръгват в Берлин от 2024

4524
Влакове на водород тръгват в Берлин от 2024
Снимка: Siemens

Базираните на водород технологии започват да навлизат все повече в железопътния транспорт. Последният пример за това е съобщение на компанията Siemens Mobility, която обяви, че ще произведе няколко влака, задвижвани с водород, които ще оперират в столичния регион Берлин-Бранденбург в Германия.

В изявление от понеделник Siemens Mobility заяви, че ще предостави седем от своите влакове Mireo Plus H на железопътния оператор Niederbarnimer Eisenbahn. Влаковете ще използват водородни горивни клетки и литиево-йонни батерии и се очаква да бъдат доставени през есента на 2024 г., предава CNBC.

Германия поглежда към въглищата заради спирането на газа от Русия

Германия планира да разчита на своите въглищни централи, след спирането на доставките на природен газ от Русия, като част от мерки за с...

Освен поръчката, се предвижда и сключването на 10-годишен договор за обслужване и предоставяне на резервни части, с валидност до 2034 година.

Siemens Mobility, част от гиганта Siemens, заяви, че влаковете ще осигурят мобилност, която не генерира никакви въглеродни емисии и ще развиват максимална скорост от 160 километра в час.

Фирмата по-рано заяви, че пробегът на Mireo Plus H е между 600 и 1000 километра. „Чрез преминаването от дизел на водород, Heidekrautbahn ще намали годишните въглеродни емисии с около 3 млн. килограма и ще спести 1,1 млн. литра дизел.“, заяви компанията в понеделник.

Включването на водородни влакове в мрежата е част от съвместен пилотен проект, който се финансира от провинциите Берлин и Бранденбург, както и от федералното правителство.

Как Tesla планира да вдигне цената си и защо номерът може и да не проработи?

През последните години, когато дадена компания обяви, че предприема сплит (разделяне) на акциите, Уолстрийт моментално се разтърсва. Ко...

Описан от Международната агенция по енергетика като „универсален енергиен носител“, водородът има множество приложения и може да се използва в разнородни индустрии, включително транспортната.

Според агенцията железопътният транспорт е „един от най-енергийно ефективните видове транспорт“. 9% от световното моторизирано движение на пътници и 7% от всички товарни превози се осъществяват чрез жп транспорт. Въпреки това, той е отговорен само за 3% от потреблението на транспортна енергия.

Жп транспортът обаче разчита в голяма степен на петрола, като последният представлява 55% от общото потребление на енергия в сектора през 2020 година.

Според Международната агенция по енергетиката за постигането на нулева нетна енергийна система до 2050 г., използването на петрол в железопътния транспорт ще трябва да спадне до „почти нула” до средата на века.

Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени елект...

Siemens Mobility е една от няколкото компании, които произвеждат влакове, които използват водород. Други включват East Japan Railway и европейския производител Alstom. Последният вече е произвеждал водородни влакове в Германия и Австрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com