Защо Google продължава да работи в Русия?

4545
Защо Google продължава да работи в Русия?
Снимка: istock

Русия прекара месеци или в прогонване на американски технологични фирми, или в наблюдение как същите си тръгват по собствено желание заради войната в Украйна. Сега страната поддържа трудни отношения с една голяма технологична компания: Google.

Много от услугите на Google, включително търсене, карти, Gmail и, може би най-важното, YouTube, продължават да са достъпни в Русия в момент, когато Facebook, Instagram и Twitter не са.

Ситуацията илюстрира трудната позиция, в която се намират и двете страни, както и слабото текущо състояние на руската интернет екосистема, предава CNN.

Русия се опита да отдели своя интернет от света, но изглежда осъзнава потенциалната реакция от страна на гражданите при евентуална забрана на най-популярните услуги.

От своя страна, Google се обяви срещу действията на Русия. Въпреки това, компанията има стратегически и морални стимули да остане.

Руското правителство продължава да се опитва да притисне компанията от Силициевата долина, като заведе ново дело срещу Google в края на май за предполагаемия неуспех да съхранява данни на руски потребители в страната. 

Седмици по-рано дъщерното дружество на Google в Русия подаде молба за фалит и постави на пауза повечето от търговските си операции, след като правителството иззе контрола върху банковите му сметки в страната.

„Изземването от страна на руските власти на банковата сметка на Google направи невъзможно функционирането на нашия офис в Русия, включително наемането и изплащането на заплати на базирани в Русия служители, плащанията на доставчици и изпълнение на други финансови задължения.“, се казва в изявление на говорител на Google за CNN Business.

Въпреки това Google не успя да се оттегли изцяло от Русия и Русия не успя да принуди компанията да го направи.

„Хората в Русия разчитат на нашите услуги за достъп до качествена информация и ние ще продължим да поддържаме достъпни безплатни услуги като търсене, YouTube, Gmail, Карти, Android и Play“, добавя говорителят.

По-рано тази година Google предприе някои стъпки, за да оттегли услугите си в Русия, като забрани руските държавни медийни канали и им попречи да рекламират, с цел борба с дезинформацията около войната в Украйна.

Междувременно руският министър на цифровото развитие Максут Шадаев отхвърли пълната забрана на YouTube – една от най-популярните онлайн платформи в Русия.

„Не планираме да блокираме YouTube“, каза Шадаев, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс. „Винаги, когато блокираме нещо, трябва да сме сигурни, че няма да бъде нанесена вреда на нашите потребители.“, добавя той.

„Последният оцелял“

За Google съществува ясна стратегическа стойност да поддържа услугите си активни в страна с повече от 100 млн. интернет потребители. Това е пазар, на който вече има силна позиция.

„Различни услуги на Google са спечелили значителен пазарен дял в Русия, който компанията може да пожелае да запази с надеждата за прекратяване на войната и премахване на санкциите.“, казва Мариел Виермарс, асистент по киберсигурност и политика в университета в Маастрихт в Холандия, чиято работа се фокусира върху руската интернет политика.

„Като се има предвид натиска на Русия към установяване на технологичен суверенитет, може да е трудно да се влезе отново на пазара“.

Някои експерти по управление на интернет твърдят, че изборът на Google да поддържа услугите в страната може да има повече морален императив, отколкото да представлява бизнес стратегия.

„Мисля, че моралната страна е по-голямата сделка.“, казва Дафне Келър, директор на програмата за регулиране на платформите в Центъра за киберполитика на Станфордския университет.

„Поддържането на потока на информацията към дисиденти в Русия или хора, които искат информация от източник, различен от държавните медии, е изключително важно.“

Google не отговори на въпроси относно мотивите си да поддържа услугите си активни в Русия, но главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки  изложи ролята, която видео платформата трябва да играе в страната.

Руският клон на Google започна процедура по банкрут

Руският клон на Google е започнал процедура по обявяване в несъстоятелност заради невъзможността да плати глоба от 100 млн. долара за п...

„Причината, поради която все още служим в Русия и вярваме, че това е важно, е, че можем да доставяме независими новини в Русия.“, казва Войчицки пред публика на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

„И така, обикновеният гражданин в Русия може да получи безплатен достъп до същата информация, до която можете да получите достъп тук от Давос, което според нас е наистина важно, за да може да помогне на гражданите да знаят какво се случва и да имат различни гледни точки за външния свят“.

YouTube се използва от приблизително три четвърти от гражданите на Русия, които имат достъп до интернет, или повече от 77 млн. души, според оценки на Insider Intelligence.

Въпреки продължаващите предупреждения от руското правителство за премахване на съдържание, YouTube остава една от малкото цифрови връзки между Русия и външния свят, особено след като други глобални платформи бяха блокирани.

„YouTube, в частност, е нещо като последният оцелял, ако щете“, казва Алина Полякова, президент и главен изпълнителен директор на базирания във Вашингтон Център за анализ на европейската политика пред CNN Business.

„Google се оказва последната компания, останала в тази мащабна битка между авторитарно правителство и западна технологична компания, която е едно от последните останали пространства за свободно изразяване в Русия".

Защо Русия си затвори очите за Google?

Русия ограничи достъпа до news.google.com

Достъпът до услугата News.Google е ограничен на територията на Руската федерация заради осигуряването на достъп до недостоверна информа...

Русия използва войната в Украйна, за да засили усилията си да отдели своя интернет от останалия свят, изграждайки това, което някои описват като технологична желязна завеса.

Решението да не забранява различните услуги на Google обаче показва, че по-ограничения, местен интернет не може да съществува самостоятелно.

YouTube не само е популярен в страната, но руските власти отдавна използват платформата за разпространение на съобщения. Държавните медийни канали като RT и Спутник достигаха до милиони абонати, преди да бъдат премахнати.

„Русия активно използва YouTube за разпространение на пропаганда“, казва Виермарс. „За достигането до по-младите поколения, които гледат по-малко традиционна телевизия, онлайн разпространението както на телевизионни предавания, така и на по-специализирани онлайн формати е важно, за да се разшири обхватът на нейното съдържание“.

За разлика от домашната социална мрежа VK и търсачката Yandex, в Русия не съществуват съпоставими местни алтернативи на YouTube (поддържаният от правителството RuTube не успя да достигне същото ниво на популярност).

„Те нямат реална вътрешна алтернатива и мисля, че се страхуват от реакция, защото толкова много руснаци я използват“, казва Полякова. "И честно казано, това дава на YouTube много преднина."

Русия обвини Google и YouTube в тероризъм

Руските регулаторни органи обвиниха американския технологичен гигант Google и дъщерното му дружество за видеоклипове YouTube в "терорис...

YouTube не е единствената популярна западна технологична платформа, която Русия е оставила намира. WhatsApp, мобилната платформа, собственост на компанията-майка на Facebook Meta, все още работи.

Руското правителство заяви, че няма да забранява платформата, тъй като е услуга за частни съобщения, а не публична социална мрежа.

Докато снизходителността на Русия към YouTube досега достига и до Google, другите платформи на Meta Facebook и Instagram бяха сред първите блокирани.

YouTube също е само една от многото услуги на Google, на които руснаците разчитат. „Не е ясно какво ще се случи, например, с операционната система Android, която е широко използвана в Русия, ако Русия забрани YouTube.“, казва Виермарс.

„Дългият списък от технологични фирми, които обявиха, че ще напуснат руския пазар, заедно с въздействието на санкциите, прави руската технологична икономика много уязвима за смущения“.

„Мисля, че със сигурност руското правителство играе много деликатна игра тук“, каза Полякова. „Очевидно има граница, която те не искат да прекрачат и да изтласкат тази компания напълно“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com