3 града остават без парно и топла вода заради ТЕЦ "Брикел"

18155
3 града остават без парно и топла вода заради ТЕЦ "Брикел"
Снимка: ТЕЦ Брикел

Спирането на ТЕЦ "Брикел" е напълно неправомерно и може да остави без парно и топла вода 3 български града. Това предупреждава изпълнителният директор на компанията Янилин Павлов в изявление до медиите.

По думите му по-продължително спиране на работата на предприятието ще доведе до социални и икономически проблеми.

ТЕЦ на Ковачки: Горим отпадъци, но преработени

ТЕЦ "Брикел" действително гори биомаса и RDF отпадъци, макар да няма разрешително за това. Прави го, за да замърсява по-малко и да плащ...

Блокирането на работата на ТЕЦ-а заплашва отоплителните сезони в Гълъбово и в Сливен, както и доставките на топла вода за домакинствата в Сливен и Перник. Става въпрос за десетки хиляди домакинства, училища, административни сгради, болници в трите града, предупреждават от централата.

"Централното (парно) отопление е най-евтиният метод за отопление и липсата му ще повиши разходите на домакинствата, която разчитат на него", предвиждат от "Брикел", който е основен доставчик на гориво за ТЕЦ "Брикел", Топлофикация Сливен и Топлофикация Перник.

Предприятието е и сериозен купувач на въглищата от държавните "Мини Марица Изток".

"Купуваме около 250 000 тона въглища от "Мини Марица Изток" на месец. Дефакто ние осигуряваме голяма част от техния пласмент. Доколкото ни е известно в "Мини Марица Изток" работят над 7000 души, питаме се какво ще се случи с част от работните места на тези хора, в случай, че ние спрем да купуваме това огромно количество въглища ежемесечно?", посочват от "Брикел".

Спреният ТЕЦ на Ковачки изгорил 17 000 тона боклук

В периода между 28 юли и 21 август тази година ТЕЦ "Брикел" експериментално е изгорил 17 000 тона RDF (неопасни битови отпадъци) и почт...

Предприятието, заедно с "Топлофикация – Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация – Сливен", е собственост на известния енергиен бизнесмен Христо Ковачки. Срещу всичките текат проверки от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), разпоредени лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

От "Брикел" признаха, че през юли и август тази година са изгорили 17 000 тона RDF и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Операцията е извършена с разрешение на компетентните органи.

Заради използването на неразрешеното гориво обаче РИОСВ - Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата на Ковачки. ТЕЦ-ът вече беше глобен с 15 000 лв. в края на миналия месец, заради обгазяване на Гълъбово.

"Получихме редица предписания във връзка с поставяне на камери, предприемане на мерки за увеличаване на контрола, както и такива по отношение на биомасата и RDF-а. Всичко е изпълнено", посочва ръководителят на предприятието.

Властите спряха втори ТЕЦ на Ковачки

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора издаде принудителна административна мярка за спиране на котли ...

"Апелираме към всички институции, да се ангажират по-сериозно с проблема със затварянето на "Брикел" ЕАД и да вземат под внимание възможните социални и икономически проблеми, които ще възникнат при евентуално удължаване на периода, в който нашето Дружество не може да изпълнява своята нормална производствена дейност!", завършва позицията си Павлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика