X
 
 

Река "Струма" почерня, Нено Димов говори за "лош екологичен потенциал" (ВИДЕО)

3904 0
photo of Река "Струма" почерня, Нено Димов говори за "лош екологичен потенциал" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Язовир "Пчелина" е оценен с лош екологичен потенциал, съгласно действащия план за управление на речните басейни.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на парламентарен въпрос за замърсяване на водното съоръжение, събиращо водите на река Струма.

Няколко институции не знаят защо животните в язовир "Пчелина" измират (ВИДЕО)

Институции, неправителствен сектор и експерти са в нестихващ спор за тоновете мъртва риба в яз. "Пчелина" – Перник. С цел да пре...

Отклоненията са на биологичните елементи за качеството и основните физико-химични показатели, поясни министърът.

По думите му на 9 септември са извършени замервания, според които разтворения кислород е под минимално допустимия праг. Отчетена е висока температура на водата - 23,6 градуса на повърхността и 21,3 градуса на седем метра дълбочина.

Превишенията на показатели - биологична потребност на кислород, азот и фосфор, показват битово-фекално замърсяване, а превишаването по амониев азот - за прясно битово-фекално замърсяване, посочи министър Димов.

В същото време във фейсбук страницата на Централна рибоопазваща организация Перник бе публикувано видео, на което ясно се вижда, че река Струма е катраненочерна на територията на град Перник.

"Природни причини" довели до измирането на риба в яз. "Пчелина", а пробите били "в нормата"

„Сега ще ви представим една различна гледна точка” – така започна днешната пресконференция на Басейнова дирекция &bdq...

След подаден сигнал, компетентните органи в лицето на РИОСВ-Перник и представители на общината направиха проверка, при която потвърдиха, че наистина е налице замърсяване, но отново с неясен източник. Предстои допълнителна работа по сигнала за установяване на причината за замърсяването.

Според изследванията нормата за амоняк е превишена 18 пъти в повърхностната вода и седем пъти при дълбочинната проба на седем метра.

"За трайно решаване на замърсяване на водите може да се говори сред приключване на изграждането, реконструкцията и модернизацията на канализационната система и градската пречиствателна станция за отпадни води в Перник, обясни Димов и допълни, че през август е подписал договор с ВиК-Перник за изграждане на водна и канализационна инфраструктура.

Започва преразглеждане на разрешителните за заустване и комплексните разрешителни, отбеляза още министърът.

Нено Димов посочи, че язовирът е проектиран през 1970 г. като утаечен - събира водите от цялата тежка индустрия в Перник и Радомир, т.е. е бил производствен утаечник. Около 60 процента от полезния му обем е вече запълнен, т.е. затлачен. Когато се говори за мерките, които трябва да се приемат, трябва да се има предвид и това замърсяване, обясни Димов.

Язовир Пчелина (Лобош) е пред екокатастрофа! (СНИМКИ)

„Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Засега умряла риба има...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители