Спреният ТЕЦ на Ковачки изгорил 17 000 тона боклук

10987
Спреният ТЕЦ на Ковачки изгорил 17 000 тона боклук
Снимка: БГНЕС

В периода между 28 юли и 21 август тази година ТЕЦ "Брикел" експериментално е изгорил 17 000 тона RDF (неопасни битови отпадъци) и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Операцията е извършена с разрешение на компетентните органи.

Това обяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов на среща с граждани на Гълъбово, недоволни от факта, че с работата си централата замърсява въздуха в миньорския град. Сред присъстващите имаше и представители на екологичните организации "Грийнпийс" и "Земя завинаги", които обвиниха частното дружество, че изгаря внесени от чужбина отпадъци с неясен произход, предава в. "24 часа".

Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година

В края на тази година България ще докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какв...

Предприятието, заедно с "Топлофикация – Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация – Сливен", е собственост на известния енергиен бизнесмен Христо Ковачки. Срещу всичките текат проверки от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), разпоредени лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Два от парогенераторите на пернишкия ТЕЦ "Република" (част от "Топлофикация – Перник") вече бяха спрени принудително именно заради изгаряне на биомаса. Днес съдът отмени решението за спирането им, издадено от РИОСВ - Перник.

Експериментът в "Брикел" е извършен с цел търсене на алтернативно на въглищата гориво, но засега не е ясно дали е успешен. В хода на работата станало ясно, че не може да се установи точно съставът на емисиите от комините на ТЕЦ-а, тъй като наличната апаратура не мери описните диоксини, които евентуално се отделят при горенето на отпадъци. С другите показатели нямало проблеми.

Жителите на Гълъбово обаче в последно време масово се оплакват, че въздухът, който дишат, е мръсен, дразнел гърлата и миришел на сяра. Наричат го екперимент със здравето на хората и са готови дори да поискат заради него оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

От "Брикел" по собствено желание преустановили този експеримент, макар да имали разрешение за по-дълго време. От ТЕЦ-а обещават да купят апаратура, която мери и диоксини, и да я монтират в центъра на Гълъбово, където всички да следят състоянието на въздуха. Което подсказва намеренията им и занапред да продължат да горят отпадъци.

Властите спряха втори ТЕЦ на Ковачки

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора издаде принудителна административна мярка за спиране на котли ...

Засега обаче ТЕЦ "Брикел" е спрян принудително от РИОСВ в Стара Загора на 9 септември т.г. точно с аргумента, че там използвали непозволено гориво, а при проверка на 3 септември върху една от лентите, която отвежда въглищата към котела за изгаряне, била открита биомаса.

Централата има срок до 25 септември да отстрани констатираните нередности, включително и да премахне от площадките си сламата и битовите отпадъци. В близост до "Брикел", но на площадки, отдадени под наем на друга фирма, са складирани 7000 тона балирана слама и 3500 тона неопасни битови отпадъци, за които се твърди, че са докарани от чужбина. Не е ясно дали те ще бъдат премахнати от там.

От друга страна, бъдещето на ТЕЦ "Брикел" не е безразлично на Гълъбово, тъй като от работещите там около 1400 души поне 800 са от общината. Освен това централата осигурява на социалните, болничните и административните сгради в града, както и на множество частни абонати, евтино парно отопление, нейни са и тръбите на парното. Данъците от ТЕЦ-а формират съществена част от общинския бюджет.

В същото време община Гълъбово търси начин как да реши проблемите със собствените си отпадъци. Сега ги кара в регионалното депо край старозагорското село Ракитница, което се оказва скъпо удоволствие, тъй като е далече.

Кметът на общината Николай Тонев потвърди, че е поръчал на италиански експерти да подготвят предпроектно проучване за изграждането в района на модерен завод за преработка на неопасни битови отпадъци. Той би струвал около 180 млн. евро, но кандидати да инвестират от чужбина имало. В него на първо време можело да се преработват към 100 000 тона боклук.

ТЕЦ "Брикел" с глоба заради запрашаване на Гълъбово

Акт и наказателно постановление в размер на 15 000 лева са издадени на ТЕЦ "Брикел", съобщиха от РИОСВ Стара Загора. Причината за глоб...

"Запознах се с опита на Неапол и Милано, където има такива заводи. Това е бъдещето, защото загробването на отпадъците е вече отминал етап. В бъдещия завод ще могат да се преработват отпадъците и от съседни общини, а защо не и от внос, ако всичко отговаря на екозаконодателството ни", каза още Николай Тонев, който не е обявил официално дали ще се кандидатира за пети пореден кметски мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора