X
 
 

България започва да доставя газ на Сърбия догодина

1397 2
photo of България започва да доставя газ на Сърбия догодина
Снимка: iStock
С абсолютна сигурност може да се каже, че българската страна ще завърши проекта, необходим за снабдяване на Сърбия с газ, през 2020 г., заяви сръбският министър на енергетиката Александър Антич, предаде агенция "Танюг".

Министерството съобщи, че Антич заедно с българския премиер Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова са посетили строителството на участъка на преносния газопровод на българска територия до границата със Сърбия – "Балкански поток".

Антич каза, че Сърбия работи интензивно по своя участък и се очаква той да бъде завършен до края на годината, а българската страна ще завърши нейния през първата половина на 2020 г.

По-рано днес премиерът Борисов официално откри първия участък от новото газово трасе - 11 км от турската граница до компресорна станция "Странджа", а по-късно инспектира разширяването на газопреносната мрежа и в района на Кнежа, откъдето газопроводът ще поеме към сръбската граница.

Борисов: "Балкански поток" е с милиард по-евтин от "Южен поток"

Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме "Балкански поток". Огромен строеж, огромно съоръжение и е с един милиард по-евтин...

Трасето на т.нар. "Балкански поток" ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Сръбският енергиен министър подчерта, че това е изключително важен ден за проекта за изграждане на "Турски поток", с който Сърбия ще се свърже през България. Той със задоволство констатира, че координацията на действията на Сърбия, България и Унгария е дала "блестящи резултати".

Министърът оцени, че магистралният газопровод през Сърбия от българската до унгарската граница ще представлява огромен потенциал, който ще направи Сърбия транзитна страна.

България, Сърбия и Унгария работят интензивно по строителството на газопровода, а от България изпращат ясно послание – продължението на "Турски поток" е необходимо за енергийната сигурност на региона, изтъкна Антич.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    е че България доставя руски газ на Сърбия от второта половина на миналия век по газопровода Дружба ... турски поток е във вреда на България ... българина ще плаща още по-висока цена за газ ... Борисов е национален предател ...
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    България започва да доставя газ на Сърбия догодина, ако Русия въобще достави газ, защото руския свърши още преди 5 години! Русия не успява да изпълни и 46% от договореностите по СП! Русия е една голяма лъжа - най-голямата!