Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

1325
Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас
Снимка: iStock

Отварянето на офертите за т.нар. „Вертикален газов коридор“ подреди компаниите, заявили готовност да изпълнят трите обособени позиции (или трите лота) от проекта за изграждане на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“.

Проектът цели повишаване на капацитетите в точките на междусистемно свързване Кулата - Сидирокастро и Нергу Вода - Кардам. Той е важна част от Вертикалния газов коридор и от изпълнението на заложените цели за диверсификация и подобряване сигурността на доставките. Реализацията на трите лота у нас ще осигури техническа възможност мрежата на „Булгартрансгаз“ ЕАД да осъществи пренос на нарастващи количества природен газ от разнообразни и надеждни източници на доставка в посока от юг на север.

Сред консорциумите, вдигнали ръка за изпълнението на проекта, е ДЗЗД „ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 3“ – обединение между световния лидер в предоставянето на консулантски и мениджмънт услуги в строителството на големи проекти HILL International и няколко от големите дружества на българската строителна компания „Главболгарстрой“.

По информация от сайта на „Главболгарстрой“, освен HILL International, по проекта ще работят още CRC Evans, които са номер 1 в света в сферата на заварките и покритията за газопроводи, както и технологичните гиганти Honeywell и Emerson.  

През изминалата година, HILL International заема четвърто място сред американските компании в управлението на строителни проекти. Компанията е представена в 42 държави по света, покривайки мащабни обекти на шест континента.

За 90 години на пазара, CRC Evans достигнали до номер едно в света в заварките, нанасянето на покрития, оборудване, технологии и интегрирани решения за линейна енергийна инфраструктура. Компанията има зад гърба си изпълнени над 3,6 милиона тръбопроводни покрития, близо 180 000 заварки, и участие с оборудване, услуги и технологии в изпълнението на над 112 654 км тръбопроводи. 

Honeywell е технологичен лидер в индустрии като строителни технологии, оборудване, материали и решения за безопасност и производителност. У нас компанията е известна най-вече с високотехнологичното си оборудване за енергийни обекти, но по-малко известен факт е, че Honeywell имат богат опит в космическите технологии. Един от най-емблематичните проекти, по които работят, е „Аполо 11“ - първият пилотиран космически кораб от програмата „Аполо“ на НАСА. 16 000 части на Honeywell се използват в 14-те различни електронни устройства, съставляващи системите за стабилизиране и контрол (SCS), а пилоти на Honeywell се включват в тестовите полети на совалката.

Emerson е диверсифицирана глобална производствена и технологична компания, която оперира в различни сектори, вкл. индустриална автоматизация, контрол на процеси, климатични технологии. Решенията, които предлагат, са системи за автоматизация, клапани, задвижки, системи за контрол, измервателни инструменти, оборудване за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) и инструменти.

За „Вертикалния газов коридор“

Трите лота на проекта у нас включват лупинг от Кулата до Кресна, преносен газопровод от Пиперево до Перник и лупинг от Рупча до Ветрино.

Лупингът от Кулата до Кресна включва линейна част, станция за очистване на газопровода „Кулата“ и станция за очистване на газопровода „Кресна”. Проектът предвижда изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър 700 мм и дължина около 48 км, както и съпътстващите го технологични съоръжения.

Преносният газопровод от Пиперево до Перник ще се състои от линейна част, станция за очистване на газопровода „Пиперево 2” и автоматична газоразпределителна станция „Радомир“. Проектът включва изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър 500 мм и дължина около 53 км, АГРС „Радомир“ и газопроводно отклонение към него, както и съпътстващите го технологични съоръжения.

В третата позиция - лупинг от Рупча до Ветрино има линейна част и станция за очистване на газопровода „Ветрино” - изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър 1200 мм и дължина около 61 км и съпътстващите го технологични съоръжения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com