ЕК към България: Затегнете контрола на обществените поръчки

1451
ЕК към България: Затегнете контрола на обществените поръчки
Снимка: Getty Images

България е изпълнила само 1 от 5 препоръки, дадени ни от ЕС миналата година - тази за реформа на Закона за училищното образование. Днес Европейската комисия представи новите си препоръки за 2016 г. 

До края на 2015-та заради фалита на КТБ България трябваше да извърши независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система. Тъй като срокът за стрес-теста не е спазен, Европейската поставя нов срок – до края на 2016. Остават и препоръките за преглед на портфейлите за пенсионните фондове и застрахователния сектор и преодоляване на риска от концентрация и експозициите към свързани лица.

Безвизовият режим за турци и косовари повишава риска от тероризъм според ЕК

Въвеждането на безвизов режим за турски граждани в Европейския съюз, като част от споразумението за прехвърляне на мигранти от гръцките...

Властите в София още не са подготвили реформа на правната уредба на несъстоятелността. Добавя се и ново искане – за затягане контрола на обществените поръчки.

Еврокомисарят с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева коментира препоръките.

"Комисията напомня, че у нас липсва доверие в основни обществени институции - най-вече съдебната система, и е време това да се промени. Реформата на публичната администрация се бави. Корупцията продължава да бъде често явление, което властите все още не успяват да изкоренят. Тези фактори подкопават доверието в държавата и отблъскват потенциални инвеститори. Нужни са решителни действия за промяна", заявява тя, цитирана от пресслужбата на Представителството на ЕК в България. 

Според Георгиева страната трябва да се съсредоточи повече върху облекчаването на административната тежест, а системата за обществени поръчки да стане по-ефективна.

Кристалина Георгиева: Трябва да настъпим педала за усвояване на еврофондовете

"Миналата година България бе втора по усвояване на средства от еврофондовете, по новите програми обаче засега се бавим. Трябва да настъ...

"Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г", допълва еврокомисарят.

По думите ѝ в сферите на образованието и здравеопазването има известен напредък, но реформите не бива да се отлагат. А работата по тях трябва да върви успоредно с финансовата стабилност.

"България трябва да подобри още събираемостта на данъците, да противодейства по-ефективно на сивия сектор и най-вече на практиките за укриване на социални осигуровки, както и да гарантира силен и независим финансов надзор", казва още Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика