X
 
 

Фонд "Земеделие" изглежда не иска да извади кирливите си ризи

9654 6
photo of Фонд "Земеделие" изглежда не иска да извади кирливите си ризи
Снимка: БГНЕС
Царят дава, пъдарят не дава – с такава теза сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува материал относно картината по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Основният акцент в материала е какво разкрива Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за финансираните по програмата проекти. Заключението на "Биволъ" е, че "очевидно фондът, контролиран от кадри на ДПС, продължава да се съпротивлява на всеки опит за независим мониторинг на проектите, за които публичната информация е все така оскъдна".

За да не се измъкнат тарикатите с къщи за гости, ще има законови промени

Държавата няма да връща пари от наложените глоби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това става ясно от промени в Зако...

Оказва се, че ДФЗ публикува списък с разплатените проекти по ПРСР за периода 2007 – 2013 и 2014 – 2020 година. Но не е ясно колко са одобрените и финансирани проекти за текущия програмен период – заради множество повторения на проекти. Проектите в списъка са 6949, като според "Биволъ" 1734 са проекти на търговски дружества, 740 на други субекти с ЕИК – общини, сдружения, местни инициативни групи, храмове и читалища, и 4475 на частни лица, за които не е посочено ЕГН и се идентифицират само с две имена. Но според списъка фирмите са 1209 т.е. с 525 по-малко от сметката на разследващите журналисти, а останалите субекти с ЕИК са само 386. Частните лица също са много по-малко – 3401. Къде се крие разликата – специално при юридическите лица има стотици дублирания, в един случай един проект е повторен цели 14 пъти!

Голямо е и количеството на проектите през настоящия програмен период, за които липсва каквото и да било описание и не е ясно за какво са дадени парите. За текущия програмен период няма информация за какво са дадени субсидии от 136 593 072 лв. на физически лица и 175,6 милиона лева на юридическите лица – общо 312 млн. лв. за 3881 проекта. А за първия програмен период (2007 – 2013), не е публично ясно за какво са отишли цели 445 млн. лева.

Отделно няма никаква следа за 246 проекта, които струват почти 190 млн. лева! Проектите съществуват, защото се откриват в справочния инструмент на ДФЗ. Там може да се търси по име на бенефициента, а "Биволъ" твърди, че доскоро е можело и по ЕИК, но вече не може.

Припомняме, че за последно земеделският министър Десислава Танева, която за втори път е на поста, покани всички желаещи медии на проверка в 14 къщи за гости, за които имало съмнения за евентуални злоупотреби. Обещанието на Танева беше, че каквото видят на място инспекторите, това ще видят и журналистите.

Съдът вече отменя глоби на тарикатите с къщи за гости

Още преди година Върховният административен съд (ВАС) е отменил огромна санкция, наложена на нарушители по скандалната програма с къщит...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Стига с тоя селски каскет тодор живков! Ставаш банален с простотиите си, серсем!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Когато ВЕЛИКИЯТ СИН НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ И ВЕЧЕН ПРЕЗИДЕНТ НА Н.Р.Б. ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ НА СВОЯТ ПОСТ НЯМАШЕ ТЕЗИ АРМИИ БЮРЮКРАТИ , НО ВСИЧКИ НИВИ БЯХА ЗАСЯТИ. ДОМАТИ ПО НЯКОЛКО СТОТИНКИ , ЧЕРЕШИ , ЯГОДИ , КАЙСИИ , ПРАСКОВИ.... КЕФ ТИ НА Г*ЗА . Е . БАНАНИТЕ И ПОРТОКАЛИТЕ БЯХА ПРОБЛЕМ , МАНГО И ПАПАЯ НЕ ГИ И ПОЗНАВАХМЕ И БЕШЕ ПРОБЛЕМ
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами зашото го няма Пастира Стомана за това ? Там цялата ОХРАНИЛА СЕ бюрюкрация КОЛКО ПО НАИСТИНА ПОЛЕЗНА ДЕЙНОСТ ЩЕ СВЪРШИ АКО СЕ КОМАНДИРОВА БЕЗ ПРАВО НА ЗАВРЪЩАНЕ НА ПОЛЕТО ДА СЕЕ , ВАДИ КАРТОФИ И ЖЪНЕ ПОД СТРОГИЯТ ПОГЛЕД НА НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Няма го, защото се оказа ръждива джобна чекийка!
  : 1 !
Последно в Актуално