Фондът на фондовете избира посредници за 131 млн. лв. "портфейлна гаранция"

1331
Фондът на фондовете избира посредници за 131 млн. лв. "портфейлна гаранция"
Снимка: fmfib.bg

Състезателна процедура с договаряне обяви Фондът на фондовете (Фонд "Мениджър на финансови инструменти България" ЕАД) за избор на посредници, които да изпълнят финансовия инструмент "портфейлна гаранция с таван на загубите". За целта е предвиден бюджет от 131 072 000 лева без ДДС, разпределен в 14 обособени позиции.

Финансовият ресурс по всяка позиция е равен на гаранционния лимит – общият размер на загубите, които могат да бъдат поети от възложителя. Финансирането е осигурено от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Изпълнението цели да подобри достъпа до финансиране на микро, малки, средни и големи предприятия. Портфейлът „Енергийна ефективност“ включва и разход за техническа помощ.

Увеличиха капитала на Фонда на фондовете с 340 000 лв.

Правителството одобри увеличаване на капитала на "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" (т.нар. Фонд на фондовете) с 340...

Избраните финансови посредници трябва със свои средства да създадат и управляват портфейл от кредити, част от кредитния риск по които (до 80%) е покрит от гаранцията, се сочи в условията, публикувани от ФМФИБ.

Независимо от договореното индивидуално покритие по кредит, гаранцията е с таван на загубите - процент, ненадвишаващ 25%. Разпределението на рисковете и ползите е pari-passu. В рамките на изпълнението е възможно последващо плащане и възстановяване на гарантираните средства, както и увеличаване на гаранционния лимит при определени условия и ред, посочени в тръжната документация.

В периода от 25 март до 20 май тази година Фондът е провел пазарни консултации във връзка с обявената сега процедура. В тях са взели участие 10 банкови и финансови институции, три асоциации и други заинтересовани страни.

Участниците в пазарния тест показали по-голям интерес към портфейла за иновации. Повечето от тях споделили, че към момента не са имали инструмент, насочен към сектор „Енергийна ефективност“ и имат опит с JEREMIE, SME Initiative, Cosme, InnovFin, НГФ и други.

Представяме фондът за управление на оперативните програми

Днес (22 октомври) в Министерския съвет вицепремиерът по европейките фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на ...

Според по-голямата част генерирането на нов портфейл в сектор „Иновации“ не би следвало да представлява съществено предизвикателство, предвид настоящото състояние на пазара. И не пожелали да предоставят конкретни прогнози за размер на нов портфейл за двата сектора, като индикативните очаквания са в диапазона от 10 - 50 млн. лв. за двете области общо.

Според представителите на банковия сектор целевият портфейл е сравнително малък спрямо активността им в сегмента и пазарната среда.

Във връзка със сектор "Енергийна ефективност" банковият сектор е на мнение, че ще има сделки, но очакванията са да има препокриване на част от параметрите и сделките в двата сектора. По мнение на банковите представители в някои случаи подновяването на машини и инвентар на дадено предприятие подобрява както продуктивността, така и енергийната му ефективност.

Представители на енергийния сектор са на мнение, че крайните участници все още разчитат на грантови схеми и привличането им към продукт, свързан с "Енергийна ефективност" може да се окаже предизвикателство. Според тях е важно да има добре структуриран инструмент, насочен към енергийна ефективност, който да бъде достатъчно привлекателен както за малките и средните, така и за големите предприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com