Какво сочат глобалните пазарни тенденции на фона на сегашните новини?

2737
Снимки: Pixabay

Опасността коронавирусът да се отрази на световното население нараства все повече и вече е водеща новина по всички емисии новини. COVID-19 не само води до страх от тежки последици върху здравето на заболелите, чиято смъртност стигна до 5% в град Ухан – епицентърът на заразата – но и вече видимо се отразява на глобалната икономика и пазари. Това не е чудно, тъй като жертвите на вируса нарастват ежедневно и вече достигат 1775 души. В геометрична прогресия нараства и броят на заразените с новия вирус, които надхвърлят 71 800 души. До какво водят тези новини?

Нестабилност и спад на световните пазари

Тъй като броят на страните, в които има доказани случаи на болни от коронавирус, нарасна на 25, държавите се чувстват уязвими и нендостатъчно подготвени за тази нова заплаха, която според директора на СЗО Тедрос Гебрейесус представлява по-сериозен враг от тероризма.

В редица пазарни ниши вече се наблюдава значителен спад или нестабилност. Показател за това е Форекс търговията, където цената на азиатските акции варира непрекъснато, а акциите на авиокомпаниите се сринаха. Най-сериозен спад бележат валутите AUD и NZD, последвани от щатския долар, пряко повлияни от кризата с коронавируса.

След регистрирането на 10 случая на заразени с коронавирус в Австралия, които към този момент са нараснали на 15 души, страната реши да не допуска пристигащи от Китай на своя територия. За януари месец 2020 г. най-стабилна и сигурна валута остава GBP.

Китай дава отпор

Именно затова Китай полага големи усилия, за да инжектира икономиката на страната в условията на тази криза и породените страхове в цял свят. Това тя прави по няколко начина:

 - Намали някои данъци и такси, за да направи страната по-привлекателна за инвеститорите.

 - Централната банка в Китай понижи ключов лихвен процент, за да влее допълнителна ликвидност.

 - В следствие на това индексът на сини чипове нарастна с 0,4%.

Всички тези мерки се отразиха на цената на азиатските акции, които се покачиха на 557.30 и са близо до най-високото си ниво за януари – 558.30.

Въпреки привидното задържане на положението, е трудно да се прогнозира икономическият ефект, който коронавирусът ще има върху Китай. Според икономисти през първото тримесечие от годината Китай ще забави темпа си на растеж с два процентни пункта, което може да се равнява на загуба от 62 милиарда долара. От друга страна самият Китай се надява да се справи с разрастващия се вирус до края на месец април тази година.

Как коронавирусът влияе върху азиатските валути?

Китай не е единствената азиатска страна, върху чиято икономика се отрази новината за коронавируса. Спад бележат и японският Nikkei, Хонконгският Hang Seng, Shanghai Composite и корейският Kospi. Това се дължи на негативното влияние на коронавируса върху доверието на инвеститорите към целия регион.

Към момента Hang Seng и Shenzhen Composite се повишиха съответно с 0,52% и 3,18%, като Shenzhen composite стигна 1835,96 пункта, а хонконгският индекс Hang Seng е 27 959,6 пункта.

Японският Nikkei отбелязва 0,69% спад, а Южнокорейският Kospi – спад с 0,06%. Спад бележи и Сингапурският Straits Times, който се нарежда на второ място по брой на заразените от коронавируса след Китай и преди Япония.

Мнението на виден финансов анализатор

Интерес представлява изказването на старши пазарния анализатор в CMC Markets в Сидни Майкъл Маккарти. Според него всички мерки, които Китайската народна банка и правителството вземат, за да избегнат срив в икономиката, са ефективни за кратко време. Възможно е в скоро бъдеще цените на петрола да стигнат до дъното, тъй като много летища са затворени. Следствието на това е забавяне в търсенето на петрола.

Анализаторът изрази учудването си от слабата реакция на европейските и американските инвеститори на новините за постоянно ново разпространяване на заразата. Според него за сигурност на пазара не може да се говори, а реакцията на азиатско-тихоокеанския регион е далеч по-разумна от тази на останалата част от света.

Какво е влиянието на Брекзит?

След дълги преговори Брекзит е факт от 1 февруари 2020 г., когато Великобритания официално напусна Европейския съюз. Въпреки това до края на 2020 г. ще има преходен период, в който не се очакват особени промени в ситуацията до момента. Тепърва предстои Брюксел и Лондон да уговарят условията след Брекзит и до каква степен Великобритания ще се съобразява с регулациите на ЕС.

Обединеното кралство отсега заявява, че няма да допуска навлизането на нискоквалифицирана работна ръка на територията й. За да получат право да работят на острова, работниците не само трябва да представят квалификация, но и да имат предложение за високоплатена работа и да владеят английски език свободно.

Финансовите анализатори прогнозираха понижаване на британския паунд с 25 базисни пункта, което не се оправда и британската валута остана на твърда челна позиция, след решението на Английската централна банка да не променя нивата на лихвите от 0,75%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика