Китайски компании с интерес за производство у нас

5177
Китайски компании с интерес за производство у нас

През втория ден от посещението си в Китай министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се срещна с няколко компании от азиатската страна, които проявяват интерес да инвестират в страната, съобщиха от МИЕТ, предаде БГНЕС.

Компанията Yutong Bus, която е един от водещите световни производители на автобуси, проявява интерес да започне производство в България в партньорство с "Литекс Моторс". В момента между двете компании текат преговори, които се очаква да бъдат финализирани скоро. Това стана ясно по време на срещата на министър Добрев с представителите на Yutong Bus Кент Чън и Бери Люй. Yutong Bus държи 25 % от вътрешния пазар и 15 % от износа на автобуси, произвеждани в азиатската страна. През изминалата година компанията е произвела 46 700 автобуса и планира през тази броят им да достигне до 52 000.

Министър Добрев представи пред Чън насърчителните мерки, които предлага страната ни на чуждите инвеститори. Специално внимание сред тях бе отделено на персоналния асистент, който трябва да подпомага контактите на всеки инвеститор с местните власти. Чен изрази задоволство от предоставените възможности.

Компанията Yutong Bus проявява интерес към производството на автобуси за нуждите на обществения градски транспорт, специални автобуси за училищата, както и междуградски автобуси.

България е подходящо място за вашите инвестиции не само защото е най-конкурентната инвестиционна дестинация в Европа, но и защото имаме дългогодишен опит и традиции в производство като вашето. Ние сме единствената страна в ЕС, където себестойността на продукцията ви ще бъде сравнима с тази в Китай. Това каза министър Добрев по време на срещата си със заместник генералния директор на Noble lift Гари Динг. Компанията е световният № 1 производител на транспалетни колички и кари и в момента търси дестинация за свои инвестиции в Европа.

По думите на министър Добрев както страната като цяло, така и регионът на Пловдив в частност, имат потенциал за развитие на производството на транспалетни колички и кари. В целия свят, когато се каже "мотокар", всички свързват това с България, илюстрира ситуацията Добрев. Той покани мениджмънта на Noble lift да посети България и да се запознае на място с условията за инвестиции у нас.

Технологията за отглеждане на маслодайни рози у нас бе в центъра на вниманието на китайската компания New margin ventures по време на срещата на министър Добрев с висшия й мениджмънт. Уникалната комбинация от подходящ климат и почви превърнаха България в един от водещите износители на розово масло, което е главна съставка за парфюмерийната индустрия в света, каза Добрев на своите домакини.

New margin ventures инвестират в компании от различни сектори. Портфейлът им включва капитали на стойност повече от 1 млрд. долара в над 150 фирми от IT сектора, здравните услуги, технологиите за устойчиво развитие и други. В отговор на интерес от тяхна страна, министър Добрев представи и перспективите за местен добив на газ в България.

Редактор: Десислава Ушатова

Отлив на 167 млн. евро чужди инвестиции

Преките инвестиции в страната за януари – септември 2012 г. възлизат на 971.8 млн. евро при 711.9 млн. евро деветте месеца на м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика