КНСБ: Над 56% от всички безработни в България са жени

1718
КНСБ: Над 56% от всички безработни в България са жени
Снимка: Getty Images / Guliver

56,1% от всички безработни в България са жени. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

719 000 са жените на възраст между 15-64 г., които не желаят да работят, като за повече от една трета за тях, основната причина са лични и семейни причини. Около 25% от безработните лица, които полагат грижи за деца до 14 г. не успяват да се включат в пазара на труда, поради липса на подходящи и достъпни заведения за социални услуги. Други 25% от безработните жени, които се грижат за възрастни хора, биха работили при подходящо наличие на услуги за болни и възрастни хора.

Паметни жени - Екатерина Каравелова

Учителка, преводачка, публицистка и видна обществена фигура. Председателка на българския клон на Женската международна лига за мир и св...

Коефициентът на заетост на жените между 15 и 64 г. достига близо 60% в края на 2016 г. За този период заетостта при жените отчита загуба с близо 154 000 работни места, което е повлияно и от намаляващият брой на населението.

Коефициентът на безработните жени е по-нисък от средния за страната-6,5% при среден от 6,7%. Продължава, обаче да се задълбочава безработицата при младите жени до 29 г., като нивата са 13% при 11,4% през 207 г. 56.8% от безработните жени са дългосрочно безработни. Жените получават по-ниски средни заплати, вследствие на което, поради по-ниската си пенсионна възраст, получава по-ниска пенсия и обезщетение, предаде БГНЕС.

Наблюдава се тенденция за нарастване на разликата в заплащането по пол и през 2015 г. той достига 14,2%, по данни на НСИ, при 10,6% през 2007 г.

Шест от най-нископлатените браншове у нас, където заплатите са около 500 лв., са с преобладаващо участие на жени. Те са в сферата на търговията, почистването, услугите. В много от частите на други сектори, като здравеопазване-санитари и медицински сестри, които на много места получават много ниски заплати. Според изследване на КНСБ, заплатите с чисти доходи над 1000 лв., взимат има два пъти повече мъже, отколкото жени. Това са малкото жени, които работят в IT сектора, банковият сектор, енергетиката и далекосъобщенията. 

КНСБ: Икономиката позволява доходите да растат с до 15% годишно

Икономиката ни позволява доходите да се повишават от 10 до 15% на година, считано от сега. Това посочи президент на КНСБ Пламен Димитро...

Президентът на КНСБ посочи, че като цяло 15 % от жените в България за еднакви длъжности, получават по-малко „от мъжете. Средноевропейският процент е съизмерим с нашия. Но, от друга гледна точка, изтласкването на жените от пазара на труда, заради това, че гледат деца и възрастни родители, е по-голямо, отколкото в ЕС. Според него могат да се въведат данъчни облекчения към работодателите, за да създават подобни институции-дневни центрове, детски градини в предприятията. Има такива случаи, но те не ползват данъчни облекчения.

На второ място да има данъчни облекчения за семействата с деца и семействата, които зависим член, за когото се грижи. Те да бъдат въведени в механизма за семейно подоходно облагане, какъвто работи в САЩ, Великобритания, Франция и много други държави. Някои от партиите започнаха да предлагат подобни механизми, но смятам, че тук не трябва да се работи на парче, а да се види цялостен модел на семейно подоходно облагане, който да стимулира демографията и грижата за възрастните хора да е по-прилична, и жените да могат да се връщат по-успешно на пазара на труда”, посочи президентът на КНСБ.

Димитров заяви, че е логично в рамките на доходите и данъците, които плаща семейството, да може да бъде отстъпен обратно за зависими членове на семейството-деца и възрастни хора. От друга страна Димитров заяви, че равнопоставеността на половете не е женски въпрос, а е въпрос на мъжете, които трябва да разберат същината на проблема и да предприемат решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика