Културни дейци искат от Плевнелиев вето върху поправките в Закона за културното наследство

602
Културни дейци искат от Плевнелиев вето върху поправките в Закона за културното наследство

Археолози, архитекти, реставратори и художници протестират пред Народното събрание. Те настояват президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство.

Поправките предвиждат общините, а не Институтът за недвижимо културно наследство, да оценяват допустимите намеси в паметници на културата.

До 10 000 лв. глоба за поставяне на паметник без разрешение на министъра на културата

При несъгласуване на реализирането на инвестиционни проекти и поставянето на паметници без съгласуване с министъра на културата се пред...

Според експерти, така ще се позволи унищожаването на ценни сгради, а според законодателя, ще има по-бързи решения, предаде БНР.

Хората протестират срещу поправките в Закона за културното наследство, а тези спорни текстове, срещу които те недоволстват бяха приети окончателно миналата седмица в Комисията по културата и медиите и предстои да бъдат гледани в пленарната зала. Логиката на законодателя е наличието на структури по места, да ускори процеса на взимане на решения, относно паметниците на културата. Според протестиращите - това са археолози, архитекти, реставратори и художници, изобщо според експертната общност, това отваря врати за безпроблемно унищожение на ценни сгради, тъй като местната власт и сега не успява да устои на инвестиционният натиск. Експертите протестират още от внасянето на поправките за разглеждане миналото лято, но засега гласът им не е чут и единствената им надежда е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com