Ново име в скандала с апартаментите - Левон Хампарцумян*

35055
Ново име в скандала с апартаментите - Левон Хампарцумян*
Снимка: БГНЕС

Пореден скандален епизод от драмата "Апартаментгейт" излезе на бял свят. Този път той е свързан с все още главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

Според публикация в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Хампарцумян се е сдобил с апартамент от строителната фирма "Артекс" на ул. „Тинтява“ в столичния квартал „Дианабад“. Това обаче е станало на тройно по-ниска цена от принципната за региона. Банкерът купува 326 кв. метра за 420 000 лева т.е. 660 евро на квадратен метър - в сграда "Виделина", където според "Биволъ" апартамент от 75 квадратни метра с гараж от 24 квадратни метра струва 220 000 евро.

Мартин Петров с куп горчиви думи по случая с откраднатите му милиони

"Уникредит Булбанк" е предложила да върне само 10% от откраднатите от служителка на банката близо 4 млн. лева на футболната звезда от б...

Сайтът за разследваща журналистика обаче посочва, че сделката за апартамента на Хампарцумян е завършена в деня, в който "Уникредит Булбанк" одобрява кредит от 28 359 535 лева за фирма "Крон 21" (28.06.2018). Става въпрос за договорна ипотека върху имот за застрояване с площ 9911 кв. метра на бул. Г.М. Димитров в "Дианабад". Около месец по-късно "Крон 21" бива придобита от "Артекс Инженеринг".

Практиката в банковата сфера е заеми за такава голяма сума да се одобряват от колективен орган на съответната банка т.е. не еднолично. Actualno.com се свърза с пресцентъра на "Уникредит Булбанк" и постави въпроса дали банката счита, че има конфликт на интереси в случая и дали ще бъде наложена вътрешна санкция, ако финансовата институция заеме такава позиция. * (обновено към 15:55 часа) От пресцентъра ни отговориха, че банката не предоставя публично информация за настоящи, минали или потенциални клиенти.

Припомняме, че от 1 май, 2019 година, Хампарцумян вече няма да е главен изпълнителен директор и председател на УС на "Уникредит Булбанк".

Иначе скандалът с апартаментите тръгна от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. След това в историята се появиха Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Срещу Цветанов вече тече проверка в прокуратурата.

Кумичката на Цветанов и зам.-спортен министър - негов съсед на "Латинка"

Заместник-министъра на спорта Ваня Колева ще е съседка на Цветан Цветанов в сградата на улица "Латинка" в столичния квартал "Изток", съ...

Що се отнася до "Артекс", в интервю за Actualno.com от юни миналата година главният архитект на София Здравко Здравков даде за пример за безобразно застрояване именно проект на компанията - небостъргача на ул. "Златен рог" в Лозенец. Собственик на компанията е арх. Пламен Мирянов - организатор на инициативата "Нашият дом е България", която нашумя след хорото в езерото Бъбрека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика