Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оправданието за хорото в парк "Рила": Заради емоцията беше, това са деца

13 август 2018, 08:00 часа • 12963 прочитания

Не съжалявам, много се гордеем, всички се радваме, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии. Това заяви Пламен Мирянов, лицето на фондация "Нашият дом е България", която е организатор на вече прословутото хоро в национален парк "Рила" и езерото Близнака, като първоначално информацията беше, че хора са влезли в езерото Бъбрека.

Мисля, че го има в разрешителното – това каза Мирянов относно скандалната вече снимка, на която се вижда как хора в носии влизат да играят хоро в едно от езерата на парк "Рила". Никога в нашия план не е влизал такъв момент, моментално добави представителят на фондация "Нашият дом е България". Това е емоция, оправда той изпълнението, наричайки нарушителите "деца". Мирянов заяви, че би искал да се извини от името на всички ансамбли, участвали в събитието. Събрахме се да се зарадваме в името на България, каза още Пламен Мирянов.

Разбира се, ще променим начина, по който организираме такива събития, увери Мирянов. Попитан директно от Нова телевизия дали е знаел, че не може да се влиза в езерата, той отговори с въпрос – има ли достатъчно табели, но добави, че при подписването на разрешителните е знаел, че езерата са защитени. Постоянно съм виждал хора, които плуват в езерото, заяви Мирянов. Той каза и, че ще се гледат кадрите, за да се уточни дали има рекорд за "Гинес".

Според директора на национален парк "Рила" Красимир Андонов е издадено единствено разрешение за заснемане на филм, като трябвало във филма да има „заснемане на хора в народни носии”, както и пускането на три балона, но не и на хоро за рекорд на "Гинес", особено в някое от езерата на парка. Андонов обясни и, че хорото, което се видя на снимките във Facebook, е изпълнено в езеро Близнака. Тези хора се били отцепили от основната група.

Андонов увери и, че имало служители на парк "Рила", като каза, че служител бил на мястото на основното мероприятие и не разбрал, че една група отишла на Близнака – това стана ясно от снимките във Facebook. Директорът смята и, че езерото не е пострадало сериозно от интервенцията с хорото. Той добави и, че заснетите в планина Рила джипове всъщност не са на територията на парк "Рила".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес