Швейцарци купиха десетки ВЕИ по Черноморието ни

3770
Швейцарци купиха десетки ВЕИ по Черноморието ни
Снимка: AES

Швейцарската компания „МЕТ Ринюъбълс“ АГ“ придоби 100% от акциите на „Енел Грийн Пауър България“ ЕАД. По този начин тя придоби и непряк самостоятелен контрол върху 14 негови дъщерни дружества в България.  

„Енел Грийн Пауър България“ е еднолична собственост на „Енел Грийн Пауър С.п.А.“ – Италия. Дружеството е с капитал 35 231 000 лева, разпределен в 352 310 броя обикновени, налични и поименни акции с номинална стойност от 100 лева. То извършва дейност чрез своите 14 дъщерни дружества, които притежават 6 вятърни електроцентрали в района на Камен Бряг, 1 вятърна електроцентрала в района на Каварна и 7 - в района на Шабла, Североизточна България. Всяко от тях оперира вятърна електроцентрала с инсталирана мощност от 3 MW.  

По данни на КЕВР, с дял от 7,6% от инсталираните вятърни мощности у нас придобиваното дружество заема пето място сред най-големите групи, които оперират вятърни електроцентрали у нас (при най-тясната възможна пазарна дефиниция), след групата на AES с дял от 28,3%, на Alpiq – 13,1%, на Enhol – 10,9%, и на ERG с 9,8%.

Дружеството, което придоби контрол над „Енел“, е учредено през месец юни миналата година в Швейцария. То е едноличен собственик над създаденото у нас дружество „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ ЕАД, със седалище в София.

Достъпен ток и то от български източници - грандиозни идеи от президентството

Това, което се предлага, не е ново за българската система. Така бившият служебен министър на икономиката и енергетиката от 2013 година ...

Предвид тенденцията за увеличаване на производството на възобновяема енергия в района на Централна и Източна Европа, според „МЕТ Ринюъбълс“ пазарът в тази част на Европа е подходящ и благоприятен за развитие, особено с оглед на либерализацията на пазара на електричество в България, което създава благоприятна среда за производителите на енергия от възобновяеми източници.

Сделката е вече финализирана. С решение на едноличния собственик отпреди дни е обновен съставът на Съвета на директорите. Променено е и името на фирмата „Енел Грийн Пауър България“ на „МЕТ Блек Сий Уинд Паркс“.

От дружеството купувач обявиха официално, че базираната в Швейцария европейска енергийна компания „MET Group“ е завършила придобиването на 100% дял в „Енел Грийн Пауър България“ ЕАД, която притежава 42-мегаватов вятърен парк в България. Сделката е част от стратегията за растеж на „MET“ за разработване на значително портфолио от възобновяеми източници в региона на Централна и Източна Европа. Вятърният парк с мощност 42 MW, разположен в Североизточна България, вече е изцяло собственост на „MET Group“ след успешното приключване на сделка с италианския „Енел Грийн Пауър С.р.A“.

Сделката е завършена на 20 януари 2021 г. и е разрешена от българските и сръбските органи по конкуренция, съобщават още от „МЕТ“.

Оттам допълват, че вятърният парк, пети по големина в България, се намира в община Шабла и Каварна, с 14 блока ветрогенератори Vestas-V90 (с капацитет 3 MW всяка). Вятърният парк, работещ от 2010 г., доставя енергия, еквивалентна на потреблението на около 30 000 домакинства.

И най-малките ВЕИ отиват на борсата за ток

И най-малките ВЕИ отиват на борсата. От 1 юли догодина зелените централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават ще продават тока си на ...

„MET Group“ разглежда растежа на производството на енергия от възобновяеми източници в Централна и Източна Европа като основна част от своята бизнес стратегия занапред, като същевременно подкрепя енергийния преход от въглищата в Европа. Целта на MET е да изгради географски диверсифициран портфейл от енергийни и инфраструктурни активи със значителен портфейл от възобновяеми активи“, се казва още в съобщението.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика