Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

506
Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?
Снимка: www.freepik.com

Оползотворяването, събирането и третирането на опасни отпадъци изисква специални предпазни мерки. Опасните отпадъци включват химически продукти като киселини, бои, лакове, основи, смоли, лепила, използвани масла, батерии и акумулатори, фотографски продукти, пестициди, азбест, разтворители, продукти, съдържащи хлор, лекарства, отпадъци от здравни дейности с инфекциозни рискове и т.н., както и всички контейнери, които са били в контакт с някои от тези продукти. 

Съхранението на суровините в тези отпадъци се извършва с помощта на специални, непропускливи контейнери, за да се сведе до минимум рискът от замърсяване на околната среда. След това тези отпадъци се третират в център за обработка на отпадъци, в зависимост от тяхното естество.

Рециклирането и третирането на опасни продукти и отпадъци е задължително. Опасните отпадъци трябва да бъдат рециклирани и, ако е възможно, да бъдат превърнати в ресурси, които биха били полезни за природата и икономиката на съответната държава. Как става това и достъпно ли е за всеки?

Кои са източниците на опасни отпадъци?

Опасните отпадъци идват от индустрията или домакинствата и се изчислява, че близо 3 милиона тона опасни продукти се обработват всяка година. С други думи, всеки един от нас генерира ежедневно опасни отпадъци, които, ако не сме достатъчно разумни, могат да се превърнат в сериозна заплаха за човешкото здраве и за околната среда.

Припомняме, че като опасни отпадъци се класифицират отпадъците, които съдържат в променливи количества токсични или опасни елементи. Те могат да бъдат в различни форми. Например батерии, акумулатори, промишлени разтворители, бои и лакове, лекарства, отпадъци от болнични заведения и много други.

Начин на рециклиране

Опасните продукти не се рециклират по стандартен начин, а в зависимост от техния произход и състав. Възстановяването на материали от опасните отпадъци може да се приложи за предварително обработени опасни продукти.

Голяма част от опасните продукти се изгарят в специализирани инсинератори за нерециклируеми отпадъци. Изгарянето може да бъде просто или с възстановяване на материал от отпадъци. Но дори да се стигне само до изгаряне, то също може да се използва като енергия в индустрията.

За да се определи дали отпадъкът е опасен, ако не сте сигурни, можете да посетите обект, който отговаря за съхраняването на опасни отпадъци и там да получите компетентен отговор от служителите, които са запознати със състава на класифицираните като опасни продукти и отпадъци.

Във всички случаи познаването на опасните свойства на даден отпадък е съществен елемент. Благодарение на това е възможно да се определи как да се осигури управлението му в безопасни условия.

Как трябва да бъдат съхранявани опасните отпадъци?

Опасните отпадъци също изискват специфични съоръжения за управлението си (съхранение, обработка). Това позволява да бъдат предотвратени евентуални рискове за хората и околната среда.

Запомнете, че от съществено значение е опазването на водите и почвите, защото ако някой елемент от опасен отпадък попадне във водата, почвата и/или въздуха, последиците могат да са катастрофални за съответната флора и фауна за неопределен период от време.

Много опасни отпадъци са предмет на специфични разпоредби относно тяхното събиране и третиране. Това важи особено за отработени масла, батерии и акумулатори, отпадъчно електрическо оборудване, излезли от употреба превозни средства, азбестови отпадъци и хладилни агенти, използвани в оборудването за охлаждане и климатизация.

Методи за рециклиране на опасни отпадъци

Методите за третиране на опасни отпадъци всъщност зависят от вида на отпадъците и следователно са разделени по различни канали. Например, в определени случаи ще бъде възможно рециклирането и оползотворяването на материала, в други ще е необходимо извършването на физико-химична, биологична и/или термична обработка. Най-лошият резултат очевидно остава складирането на опасни материали.

И така, важно е да се разбере, че различните видове опасен отпадък могат да имат различен път на преработка, с крайна стъпка рециклиране или изгаряне.

Използваните масла могат да бъдат рециклирани на повече от 90% или използвани в циментови заводи за възобновяване на енергия. Веднъж изпразнени и обезвредени, батериите позволяват извличането на олово, което след това се разтопява и рециклира. Различните видове отпадни пластмаси биват преработвани, след което се превръщат в нови суровини. Също след обезвреждане, аерозолните флакони осигуряват алуминий, стомана и пластмаса.

Опасните отпадъци идват от различни източници:

  1. От пречистването на водата в канализационната система.
  2. От промишлеността и строителството, селското стопанство и риболова.
  3. От домакинствата.

Какви са дългосрочните ползи от рециклиране или съхранение на опасни отпадъци?

●      Ползи за природата. Както вече казахме, при замърсяване на околната среда с опасните вещества в този тип отпадък, качеството на водата, почвите и въздуха може да се измени по вреден за човека и животните начин. Това цялостно застрашава биосферата на афектирания регион, понякога с трайни последствия.

Даваме за пример азбеста, който е изключително опасен, ако влезе в контакт с околната среда неконтролирано. Същото важи и за батериите, които използваме ежедневно в бита. Изглеждат безобидно, но всъщност някои от веществата в тях могат значително да замърсят околната среда, ако се оставят в общия отпадък.

При евентуално замърсяване на водата, въздуха и почвата на дадена локация, това води след себе си множество вреди за човека, вкл. болести, много сред тях смъртоносни. Отново даваме за пример азбеста, който от 90-те години насам се използва все по-малко именно защото е доказано, че причинява белодробни смущения, които прерастват в ракови заболявания.

Ето защо хората трябва да пазят околната среда чиста и безопасна чрез правилното съхранение и рециклиране на опасни отпадъци.

● Ползи за икономиката. Налице са и икономически ползи от рециклирането на опасни отпадъци. Ако усвояваме по-висок процент от рециклируемите материали, бихте намалили производството на първични полимери и изсичането на горите. В повечето случаи рециклирането е по-икономичният начин за производство на определени продукти.

Енергията, която се генерира при изгарянето на конкретни отпадъци, също може да се използва в индустрията, което от своя страна ще спести доста разходи на предприемачите. Ако обединим усилията си и се постараем да открием специалисти, които знаят какво третират, рециклират или съхраняват опасните отпадъци, ние помагаме не само на себе си и на околната среда, а и на националната икономика.

21-ви век е време на генерални промени в бита и ежедневието на хората, особено що се касае до природосъобразните модели на обществено поведение. Длъжни сме да се съобразяваме с тези промени, защото те решават и нашето бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 11.05-17.05.24

"Автомагистрали" губи позиции: Отстраниха я от конкурси за пътното поддържане

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата скоро

Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика