Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

2897
Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват
Снимка: istock

Над 200 населени места в България са без нито един жител. Цифрата е повече от стряскаща. Ако е можело нещо да се направи за спасяването им, то е било по времето, когато броят им е бил 20-30. Но при 200 - и магьосници да сме, едва ли можем да ги населим. Още: В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Не е станало внезапно това обезлюдяване. Напротив, трайна тенденция е. Но ако нейното начало можем да търсим в късния соц, то пълното обезлюдяване е в последните 30 години. Хората бягат от малките населени места основно поради липса на поминък. В по-големите градове има повече възможности за работа, а и по-добри условия за живот и за отглеждане на деца.

Защо обаче е така?

Защото всичките ни демократични правителства не са насочвали усилията си към тези региони. Говорим си, но само си говорим - и за демографската криза, и за насърчаване на малкия и семеен бизнес в слабонаселените райони. На практика - нищо. Процъфтява бизнесът само в няколко града, по морето и донякъде - в местата с курортен потенциал. Още: Повече пари за общините и нови работни места: Колко е важно да се привлекат инвеститори

Останалите да се оправят, както могат.

Миграцията от малки към големи населени места не е само български проблем, но в другите страни изглежда видимо по-малък. Ако минавате през Сърбия, примерно, няма да видите нито много пустеещи села, нито необработвани ниви. Живеят си хората по селата, произвеждат си собствена продукция и със сигурност не се лакомят всички да заживеят в Белград. А тази държава преживя война!

И други съседи са за пример

Минете през Гърция - там всяко сравнение с България е болезнено. Пътищата им пътища, знаят как да посрещат и как да търгуват, цели райони се препитават от производство на маслини и хората там изобщо не помислят да се завлекат вкупом в Атина. Още: Привлечени от древността: Ето как в Гърция се подготвят за олимпийския огън (ВИДЕО)

Всяко пътуване през Словения, Чехия и Словакия пълни очите с китни пасторални картини - селата им са живи и пълни с деца.

С Австрия, Германия и Швейцария примери няма да даваме - който е ходил, се е върнал болен от мъка. Влакчета кръстосват тези страни нашир и надлъж и дори един жител да има в селото, държавата му поддържа пътя, осигурява му и медицинска помощ, не се закриват училища, транспортът е осигурен, ако се налага деца да пътуват.

Тоест, каквото и да ни баламосват относно глобалната урбанизация, която безспорно е факт, нашето дередже е несравнимо по-печално от други страни. Спомнете си колко болници в градове с над 30 000 жители бяха почти пред закриване. Не защото няма хора - има! Но управлението на държавата сме го давали все на некадърници, които нищичко не разбират от това, с което са се захванали. Не всички, но поне по-голямата част от тях.

Как е по света?

В световен мащаб по правило най-слабо населени и съответно - най-слабо развити в икономическо отношение, са пограничните райони. У нас парадоксът е убийствен - най-много села без нито един жител има в сърцето на България. В област Велико Търново те са 67. Толкова са и в област Габрово. Тук е една от най-плодородните български земи, пазещи богата история, тук има приказна природа и ... нула жители. Още: Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Зеят с порутени стени и без прозорци сгради на училища, къщи, кметства, лечебни заведения. Обраснали с треви тротоари и павирани площади чакат някой любопитко да се появи с колата си пътем за друго място. И само едни паметници на загиналите във войните стърчат в тези села.

Не е нужно да си учен-изследовател, за да знаеш отговора на въпроса защо е така - в последните 30 години селското стопанство просто умря. Има опити за възраждане на семейните ферми, има и ентусиасти, връщащи се по селата и малките градчета, но няма пътища, училища и болници.

Цялостна държавна политика няма

Нито пък стратегия за бъдещето. И виновни няма. А това са всички, които са се упражнявали в законодателство от 1989 г. насам. Всички премиери, всички финансови, регионални и транспортни министри, всички депутати.

Вместо да издържа раздута, неработеща и корумпирана администрация, държавата ни е можела да насочи средства към малките населени места. Да освободи от данъци за определен период всеки бизнес там. Да толерира производството, но реалното производство на селскостопанска продукция, а не просто усвояването на субсидии и евросредства.

Да създаде и закони, подпомагащи онези хора, които искат да живеят в родните си места. Да осигури за децата им ясли, градини и училища. И най-вече - да не задушава в партийна прегръдка местната власт. На нея и без това ѝ е достатъчно трудно. Още: Радев към кметовете: Вие олицетворявахте държавата, когато институции абдикираха (СНИМКИ)

"Онези в София" изобщо не се интересуват как се справят кметовете с парите. И как в 1453 села, тоест в 27,6%, живеят между 1 и 49 души? За петдесетина старци как се доставят хляб, храни, лекарства, услуги? А и път ако няма, кой ще дойде да ги навести?

Земеделието, пътищата и транспортът, особено железопътният, са сферите, в които държавата ни е претърпяла тотален провал. Не е нужно да се питаме кой е виновен. Трябва само да видим за кого сме гласували.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Търси се годеник на ергена Борисов и следващият, който да седне в скута на Пеевски

Решетников зад Радев: До последния Путин

Кънев: Компроматите срещу ПП-ДБ не стихват - надали има по-добър атестат за кого да се гласува

Български прогнози се сбъдват: Стотици милиони, за да няма съд за лекарства с риск от рак

Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Машина на времето: Руско знаме пред българска община

Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот

Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com