Стоян Мавродиев пак стана "ябълката на раздора" - заради БНБ

24660
Стоян Мавродиев пак стана "ябълката на раздора" - заради БНБ
Снимка: БГНЕС

Нямам информация, но би трябвало да има оставки. Така депутатът от ГЕРБ и бивш икономически и енергиен министър Делян Добрев коментира темата с бъдещата оставка на Иван Искров. Оставка трябва да има на целия УС на БНБ, добави Добрев пред Нова телевизия.

Прочетох, че Иван Искров постигнал договорка да бъде изпратен в международна институция, защото напуска БНБ. Не може да има такова нещо – трябва на съд да бъде пратен Искров, смята червеният депутат Георги Кадиев. По адрес на председателя на КФН Стоян Мавродиев, който е спряган за нов гуверньор на БНБ, Кадиев заяви, че мисли да го съди заради думите му, че вземал пари от Иво Прокопиев, за да „плюе” по КФН. Ако искаме практиките на Делян Пеевски, да назначим Мавродиев. Но за мен трябва да има конкурс и по възможност да има нов гуверньор и нов УС дори от чужбина, добави Кадиев.

Опитва ли се Искров да спаси поста си?

Управителят на БНБ Иван Искров беше на среща в Министерския съвет. Тя продължи няколко минути. След това Искров излезе от служебния вх...

Позицията на Кадиев по отношение нов гуверньор беше подкрепена и от депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

За Кадиев Стоян Мавродиев сам си пуска името за нов шеф на БНБ. КФН не се издъни само с КТБ – вижте и ПОК Доверие, отношението ми не е лично. Нека ГЕРБ не си защитават хората, когато не става, призова Кадиев.

Според Делян Добрев обаче в случая с КТБ КФН е била с лимитирани възможности. Добрев заговори и как Фонда за гарантиране на влоговете може да бъде попълнен още повече, ако търговските банки се разделят с част от печалбата си. Коя банка доброволно ще го направи – нов закон ли ще правите, попита Кадиев. Нови закони за банките вие предлагате, отвърна Добрев.

С новия външен заем външният ни дълг ще скочи двойно – от 12% до над 27%, подчерта Георги Кадиев. Нито един външен заем не е добър знак за пазарите, съгласи се и Гроздан Караджов. За ЕС 60% публична задлъжнялост е добре, но там има работеща икономика, подчерта той.

Менда Стоянова: Случилото се в КТБ си е жива кражба

Законът за БНБ гарантира независимостта на Централната банка, коментира тази сутрин депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюдже...

Няма как да се наваксат 1,6 млрд. лева недостиг за месец и нещо до края на годината, каза Добрев. Така е, но могат да се наваксат примерно 100 млн. лева, посочи Кадиев. А Караджов беше категоричен, че бюджет 2014, когато е бил внесен, е правен на база „стъкмистика”.

Не може човек да бъде отхвърлян априори заради турско име, обединиха се и Добрев, и Кадиев, и Караджов заради скандала с Орхан Исмаилов. Биографията му е много сериозна и не може заради по-различно име да има такива скандали, подчерта Караджов.

Кадиев призна и официално, че се е срещал с Цветан Василев след като започнала атаката срещу КТБ, но преди 20 юни. Срещата била във Виена. Говорихме за КТБ, да. Не съм го питал за конфиденциална информация и откъде-накъде ще ми каже – виждах го за пръв път. Тогава на КТБ трябваше само ликвидност. Държавата даде ликвидност на Първа инвестиционна банка, но на КТБ не даде – ако беше дала, сега нямаше да го има този проблем с КТБ, завърши Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика