Менда Стоянова: Случилото се в КТБ си е жива кражба

24425
Менда Стоянова: Случилото се в КТБ си е жива кражба
Снимка: БГНЕС

Законът за БНБ гарантира независимостта на Централната банка, коментира тази сутрин депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия в НС Менда Стоянова. Тя добави, че управителят на БНБ е стожер на защитата на валутния борд в България.

Заради случилото се в Корпоративна търговска банка (КТБ) цялото ръковдство на държавната финансова институция трябва да понесе своята морална отговорност. На въпрос дали има предвид, че трябва да подаде оставка, депутатът от ГЕРБ отговори кратко с "да". Тя добави, че за момента от партията нямат кандидат за поста. Когато Иван Искров подадял оставка, тогава ще се мисли.

Готвят само козметични промени по актуализацията на бюджета?

Редовният кабинет ще изтегли внесеният от служебното правителство проект за актуализация на бюджета*, ще нанесе дребни корекции и ще го...

Стоянова в ефира на bTV начерта няколко нива на вина за случилото в КТБ. На първото са управлението и мениджмънта на банката. Според депутата това, което те са правили, си е жива кражба. Второ - надзорът от страна на БНБ. Когато Централната банка е видяла, че КТБ се разраства с такива огромни темпове, тя е трябвало да вземе мерки и да сложи спирачки. Трето - одиторите. KPMG през всички тези години са пропуснали да видят проблема, за да могат да го предодвратят.

Новият заем, който ни очаква е в размер на 4,5 млрд. лв, а не на 1,3 млрд. евро, коментира още председателят на временната бюджетна комисия. Тя добави, че новият заем трудно може да бъде наречен рекореден.

Според представените разчети 1,5 млрд. лв. ще отидат за покриване на допълнителния дефицит, който се е образувал в резултат на кухо предвидените приходи.  Още 1 млрд. лв. са предвидени за рефинансиране на заема за ПИБ, а останалите 2 млрд. лв. ще отидат за фонда за гарантиране на влоговете, за да може да бъдат изплатени гарантираните пари в КТБ. По думите на депутата от ГЕРБ тези 3 млрд. лв. не са безвъзратно изгубени. Държавата ще си ги получи след среме с лихвите.

Коментирани бяха и дрязгите между партиите в Реформаторския блок. В тази връзка Стоянова коментира: "Надявам се, че боричканията са за позиции в Реформаторския блок. Дано да не проличат и в зала, когато гласуваме важни за страната въпроси. Надявам се, че политиките, за които сме се разбрали с тях, няма да пострадат". 

Актуализацията на бюджета и националистите разделили ГЕРБ и РБ

Евентуалното участие на националистическа партия в управлението и дали в актуализацията на бюджета трябва да бъде поет нов дълг. Това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика