Танева се закани да наложи със сила на големите вериги да продават българска храна и продукти

9380
Танева се закани да наложи със сила на големите вериги да продават българска храна и продукти
Снимка: БГНЕС

Няма да коментирам – ще въведем задължение търговските вериги с представителство в областните центрове да предоставят половината от щандовете си за български производители. Това заяви земеделският министър Десислава Танева, която открито нападна Сдружението за модерна търговия и становището му за идеята и го определи за "пълно с манипулации".

На изричен въпрос дали ще е законно, отговорът беше, че "ще предложим съответния текст" и "колегите работят". Тя обясни, че става въпрос за проект за постановление на правителството и за законодателен текст "когато заработи Народното събрание". В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните канали на доставки и логистика на веригите, смята министърът.

Яйца, захар, цитруси и свинско поскъпват, доматите и краставиците поевтиняват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на Комисията по стоко...

Може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари за борбата с коронавируса, а не може вериги, генериращи огромни приходи, да не могат, възмути се Танева.

Позицията на Сдружението за модерна търговия

Припомняме, че според официалната позиция на Сдружението за модерна търговия, в което участват кажи-речи всички големи търговски вериги, "проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. Предвидените мерки забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество".

Може би най-важното възражение е, че няма точна законова дефиниция какво значи "продукт, произведен в България". Как се определя произход, ако в даден краен продукт има и съставки, произведени в чужбина, питат веригите.

Изрично се посочва, че ще се нарушат модели на търговски анализи, които помагат да се пускат промоционални цени – т.е. ще има по-малко промоции. И още - ако 50% от площта на продаваните продукти е за българско, това щяло да доведе до загуба от 20-30% площ. Друг проблем според сдружението – при вкарване на продукти от нов производител, трябват 4 до 6 месеца, за да се увери търговската верига, че продуктът отговаря на необходимите по сертификати стандарти за безопасност и качество. Отделно щели да са необходими месеци, за да се организират щандове и блокове съгласно искането за 50% българско: "Организирането на блокове/щандове - проектиране, произвеждане, доставка на оборудване, намиране на нови доставчици, договаряне с тях, подписване на договори и старт на поръчки и доставки - ще отнеме месеци (по първоначална оценка минимум 6 месеца), в които на производителите няма да може да се помогне с реализация на продукцията, на потребителите няма да може да се осигури нужното количество продукти, а за търговските вериги ще възникнат много допълнителни разходи и ограничения на продажбите, които ще доведат до нуждата от съкращаване на персонал и допълнително засилване на негативните ефекти от кризата, вместо тяхното намаляване".

БСП: Правителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната

Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на бюджета в подкрепа на губещи сектори и гилдии заради извън...

"Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", смята Сдружението за модерна търговия и посочва, че от правна гледна точка ще има нарушение на еврозаконодателство.

И още

Направена е организация как местните търговци да предлагат на първо място произведеното от местни производители, от областта, каза още земеделският министър.

Тя каза, че е направена организация за доставка на българско агнешко месо за Великден. Дадена е държавна помощ за кланици, които помагат във веригата за доставка. „Да пожелая всичко на трапезата ни да е българско”.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика