Васил Велев: Възможно е през 2012 г. г. да има нулев икономически растеж

5799
Васил Велев: Възможно е през 2012 г. г. да има нулев икономически растеж

Възможно е да се стигне до нулев икономически растеж 2012 година, даже до отрицателен. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, предаде Фокус.

Данните от анкета сред членовете на Асоциацията сочат между 0% и 1% ръст на БВП. Ние се спряхме на 0,5 % в официалната си прогноза като тенденцията е надолу, тенденцията е влошаваща се перспектива, каза той.

По думите му - новата година няма да е по-лека, но като цяло 2011-а беше по-добра от 2010-а година. В това отношение ние се различаваме от някои оценки. Има ръст на Брутния вътрешен продукт. В редица сектори има подобряване на ситуацията, каза той.

Относно персонала, заетостта, приблизително половината компании отговарят, че ще запазят сегашното равнище, една четвърт предвиждат да назначават, да увеличат човешките ресурси, една четвърт да ги намалят.

При тази ситуация ние по-скоро предвиждаме запазване на равнището на безработицата на сегашните нива, за което ще трябва да се положат усилия.

Става дума за активни мерки на пазара на труда. Трябва да се следи ситуацията и своевременно, ако се стигне до влошаване, допълнително над предвиденото да се прибегне до тези мерки, които през 2009 година бързо се въведоха – за увеличаване на допустимото време за работа при намален работен ден, за увеличаване на допустимите дни неплатен отпуск с оглед на това да се запазят човешките ресурси в компаниите, а не при липса на работа да се съкратят, каза Васил Велев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика