Днес е Международният ден на музеите

21980
Днес е Международният ден на музеите

Днешният ден е обявен за Международният ден на музеите. Събитието се чества за първи път на тази дата през 1978 година. Решението за празничната дата е взето през 1977 година в Москва на 11-тата генерална конференция на Международния съвет на музеите. В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.

В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Всяка година проявата преминава под различно мото. Тази година то е „Музеи - Памет + Креативност = Социален прогрес".

Наводнени музеи в Разград

След като топлото време започна да топи преспите, покривите на музеите в Разград масово протекоха. Най-наводнена се оказа сградата на Е...

Днес ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

Идеята за Европейската нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който продължава ден и нощ, като подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото. Европейската нощ на музеите стартира през 2005 година във Франция. Тази година в инициативата ще се включат над 30 музея и галерии в София. Всички останали регионални музеи и 12 частни галерии ще отворят безплатно врати за своите посетители. Входът за събитието е безплатен. Обикновено музеите и галериите отварят от 18:00 часа и продължават да работят до полунощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. великомъченик Николай Нови Софийски
Св. великомъченик Николай Нови Софийски

На 17 май 2024 г. православната църква почита Св. великомъченик Николай Нови Софийски. Българин от Янина Свети великомъченик Николай Софийски...