5 съвета за по-чист дом

8107
5 съвета за по-чист дом
Снимка: iStock/Guliver

Когато чистим дома, ние често пъти пропускаме някои важни неща. Затова сега ще ви запознаем с 5 ценни съвети как правилно да почистите вашето място за живеене, така че то да е винаги приятно и ухаещо на свежест.

1. Пускайте редовно прахосмукачка

Може да звучи банално, но е истина. Прахолякът се въди всеки ден, като в повечето случаи е невидим за нашето око. Но всичко това го дишаме и то навлиза в белите ни дробове. Прахът остава по всякакви повърхности. Когато е на пода, трябва да пуснем прахосмукачка. Но прах се събира и по мебелите, пособията за храна, лампите, корнизите, пердетата. Ако пускате 3 пъти на седмица прахосмукачката, може да се окаже, че не е достатъчно. Особено, ако страдате от алергии, вие трябва да се отървете от прахоляка по-често. Редно е да имате по-мощна прахосмукачка, която ще премахне праха само за двайсетина минутки. Намерете парцал и забършете всички повърхности, които улавят прах.

2. Почиствайте дивани, матраци и всякаква мека мебел

Идеалното местообитание на акарите е точно в матраците. Колкото по-често лежите на тях, толкова по-благоприятна става средата за увеличаване на количеството алергени и прах. Затова е важно да наблегнете на тяхното почистване, като може да използвате допълнителни приставки към прахосмукачката.

Как да почистим банята с минимум усилия

Почистването на банята е едно от най-досадните домакински задължение, но е нужно да го правим често, за да ни е по-лесно и да се чувств...

3. Почиствайте основно банята и тоалетната

Заради влагата, в банята често може да се появи плесен и мухъл. Оставяйте по-често след къпане вратата полуотворена, за да излезе влагата извън банята. Ако някъде има застояла вода, трябва да се отървете от нея и да я попиете до сухо. Влагата може да увреди фугите по пода и по стените.

4. Премахнете неприятните миризми

В кухнята често пъти готвим, но не се замисляме, че миризмите се пренасят навсякъде. На никого не му е приятно да мирише цял ден на пържено в помещението, където спите. Затова ползването на качествен абсорбатор е много важно. Винаги проветрявайте, докато готвите. По време на готвене прахът се омазнява и става доста вреден за дишане.

Намерете пречиствател за въздуха, който ще ограничи праховите частици до минимум и домът ви ще ухае на чисто и свежо. Овлажнител в спалнята също е добро решение, защото ще повиши качеството на сън и ще подобри въздуха.

Грешките, които всяка домакиня допуска при почистване на дома си

Дори опитните домакини допускат грешки при почистването на дома си и в резултат от това той не изглежда толкова чист, колкото би им се ...

5. Намерете специални кърпи за почистване

Жените обичат да си оставят стари фланели, тениски, гащи или кърпи, с цел да ги направят на парцали за почистване. Ако нямат подобни под ръка, те си служат с обикновени салфетки или кухненска хартия. Всичко това е често срещано, но е много погрешно.

Парцалите, направени от такива тъкани, оставят след себе си влакна, търкалят се и бавно изсъхват. Когато чистите с памучен плат прашните повърхности ще осъзнаете, че прахът не е изчезнал. Той просто е станал на ситен мъх.

Снабдете се с кърпи от микрофибър. Те са много издръжливи, улавят прах и влага. Те се перат лесно и съхнат бързо.

Споделете тази ценна информация и помогнете на някой да направи домът си чист и блестящ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Кои места в дома ни събират най-много прах?

Мечтаете за идеално чисти прозорци? Вземете филтър за кафе

Скритата заплаха от алергии в домашната среда

4 лесни трика за по-чист матрак

Ще влошите положението: 10 неща, които не трябва да се чистят често

Почистване на фурната за под 10 минути – напълно възможно е!

Лесен начин за почистване на микровълновата печка без детергенти

Почистване на плочки в банята от варовик – ето как се прави бързо и лесно

Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?

Защо не трябва да перете дрехите си при 40 градуса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com