7 често допускани грешки при пране

6737
7 често допускани грешки при пране
Снимка: iStock

Прането може да изглежда лесна задача, но има няколко често срещани грешки, които хората често допускат и които водят до по-неефективно почистване, износване на дрехите и дори до потенциална повреда на пералните машини.

7 често срещани грешки при пране, които трябва да избягвате

Претоварване на машината

Препълването на пералната машина с твърде много дрехи може да спести време, но може да влоши чистотата на прането. Претоварването ограничава разпределянето на водата и перилния препарат, което пречи на цялостното почистване и изплакване.

Пренебрегване на етикетите на дрехите

Етикетите за грижа предоставят важна информация за инструкциите за пране. Пренебрегването им може да доведе до избледняване на цветовете, свиване или дори увреждане на тъканта. Винаги следвайте инструкциите, за да запазите качеството на дрехите си.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Използване на твърде много перилен препарат

Повече перилен препарат не означава непременно по-чисти дрехи. Всъщност излишъкът от перилен препарат може да остави остатъци по дрехите ви, да предизвика дразнене на кожата и да привлече мръсотия. Използвайте препоръчаното количество за постигане на оптимални резултати.

Не сортирате правилно

Сортирането на прането по цвят и вид плат е от решаващо значение. Изпирането на тъмни със светли или прането на деликатни тъкани с тежки може да доведе до размиване на цветовете, разпиляване на тъканите и потенциални повреди.

Пренебрегване на третирането на петна

Третирането на петна преди да се появят е от съществено значение. Оставянето на петната да изсъхнат и да се утаят може да ги направи много по-трудни за отстраняване по-късно. Отстранявайте петната незабавно, като използвате подходящи препарати за отстраняване на петна или домакински разтвори.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Използване на гореща вода за всичко

Въпреки че горещата вода е ефективна за унищожаване на микробите и дезинфекция, тя не е подходяща за всички тъкани. Използването на гореща вода за деликатни предмети или дрехи, склонни към свиване, може да причини необратими щети. Следвайте етикетите на дрехите за указания за температурата.

Пренебрегване на настройките на сушилнята

Не всички тъкани са подходящи за сушилня. Високата температура може да свие или повреди някои материали. Освен това прекаленото сушене на дрехите може да доведе до прекомерно намачкване. Не забравяйте да изберете подходящите настройки за топлина и сушене за различните дрехи.

Избягването на тези често срещани грешки при пране може да ви помогне да удължите живота на дрехите си, да осигурите ефективно почистване и да поддържате работата на пералната си машина. Не забравяйте да четете и спазвате етикетите на дрехите, да използвате правилното количество перилен препарат, да сортирате прането си правилно, да третирате петната своевременно и да регулирате температурата на водата и настройките на сушилнята в зависимост от нуждите на тъканите. Предприемането на тези допълнителни стъпки не само ще доведе до по-чисти и по-добре поддържани дрехи, но и ще ви спести време и пари в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com