Как да почистим ефективно фугите на плочките в банята

39147
Как да почистим ефективно фугите на плочките в банята
Снимка: iStock

Плочките са задължителен елемент от оборудването за баня, кухни, коридори, сервизни помещения и дори дневни и трапезарии. Повърхността им е устойчива на влага и улеснява почистването - което за съжаление не може да се каже за фугите, тоест по-малките или по-големи празнини между плочките, запълнени с фуга в подходящ цвят. Това е мястото, където се натрупват остатъци от сапун, варовик, ръжда и мазнини. Тук също се образуват мухъл и други замърсявания, които трудно се елиминират. Как да се отървем от тях? 

Можем да избираме от готови средства, налични в стационарни и онлайн магазини, както и домашни методи. Първите се оказват ефективни, при условие че изберем препарат, който отговаря на вида на плочките. Тези мерки се различават една от друга по предназначението си и много често различни химикали са предназначени за каменин, а други за клинкер.

Във фугите остава мръсотия, но ето как да се отървете от нея без ХИМИЯ

Хигиената в бяната винаги трябва да е на ниво, а почистването да се осъществява редовно. За да сте сигурни, че сте елиминирали всички б...

Така че, за да не купите грешен продукт, най-добре е да прочетете етикетите. Производителите предоставят и посочените дози, начини на употреба и времеви стойности. Това е много важна информация, която не бива да се подценява! Всяко отклонение от препоръчаните стандарти може да доведе до разрушаване на почистената повърхност, потъмняване, загуба на цвят и свойства. За да сте сигурни в ефективността му и липсата на странични ефекти, е добре да тествате върху малка и невидима повърхност в самото начало, след което да преминете към цялостното почистване.

Повечето проблеми с отстраняването на мухъл и мръсотия от фугата се срещат в банята. Поради преобладаващите условия това място е идеално място за развитие на вредни за здравето гъбички. И така, как ефективно да почистите ставите? Фунгицидите се оказват най-добрите за това! Достатъчно е да смесите подходящото количество от препарата с вода (в пропорциите, посочени на опаковката), да го нанесете върху фугиращата смес и да изчакате толкова минути, колкото е препоръчано от производителя. След това време съберете всичко с мека кърпа и измийте с топла вода.

С какво друго можете да почистите фугите в банята? Много ефективни ще бъдат препарати, съдържащи хлор. За съжаление миризмата им не е приятна, но има начин да го направите! Вместо готови, инвазивни продукти, изберете тоалетна течност, която съдържа хлор. Разтворете я с вода в съотношение 1:1, след това използвайте четка за зъби, подходящи за да изтъркате фугиращата смес и я измийте с вода. Чистотата е гарантирана!

Ако обаче не искате да използвате средства на базата на хлор и полумерки или фунгициди, използвайте парочистачка, която ще премахне замърсяването. Преди да посегнете към това "оръжие" обаче, почистете с прахосмукачка повърхността и намокрете всички силно засъхнали петна.

Как да почистим правилно сами фугите вкъщи

При почистването на дома не трябва да забравяме и за труднодостъпните места, а най-малко внимание пък се обръща на фугите. Тяхното подд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com