Как да почистим климатика

5787
Как да почистим климатика
Снимка: Michael-T/Pixabay

Функциите на климатика са очевидни – охлажда или загрява въздуха в апартамента, почиства го от прах и мръсотия и го доставя обратно в жилището. Замърсяването на устройството може да доведе до обратен резултат: ако твърде много прах и мръсотия се утаят върху филтрите, тогава то ще започне да пропуска по-малко въздух.

Как да разберете кога е време да почистите климатика си? Можете ли да се справите сами с обслужването? Как сами да почистите климатик у дома? Даваме инструкции стъпка по стъпка в тази статия.

Замърсен ли е климатикът?

Най-популярният метод е да погледнете календара. Въздушният филтър на вътрешното тяло на сплит системата трябва да се почиства всеки месец или по-добре веднъж на две седмици.

По-очевиден метод: ако климатикът мирише неприятно, той започва да работи шумно, а времето за достигане на комфортна температура в стаята се е увеличило - време е за почистване.

Последици от замърсяване на климатика

Мръсният климатик изразходва много повече електроенергия и не охлажда напълно стаята. Дори ако сте избрали устройството в съответствие с изчисленията на специален калкулатор, мръсният климатик няма да отговаря на желаните параметри.

Неприятната миризма е друга последица от ненавременното почистване на климатика. Най-малкото е неудобно да си в стая, където работи мръсно устройство.

Топ трикове за почистване на климатика

Почти във всеки дом и офис вече има климатик. Задачата на климатичната система е свързана не само охлаждане и затопляне, но и със създа...

Освен това може да бъде опасно за здравето – въздухът, издуван от мръсен климатик, е пълен с гъбички и вредни бактерии, които могат да доведат до инфекциозни и алергични заболявания.

Как сам да почистя климатика?

Почистването на климатик в апартамент със собствените си ръце може да изглежда като труден и изтощителен процес, но за това не са ви необходими специални познания. За неподготвен човек ще бъде лесно да почисти вътрешното тяло на климатика у дома.

Най-добре е сами да почиствате само въздушните филтри. Когато се опитвате да разглобите системата, има голяма вероятност от увреждане на здравето или имуществото - за по-дълбоко почистване на климатика, свържете се със специалист.

Филтри

Правете това веднъж месечно и климатикът ви ще работи по-добре

Ефективната работа на климатика гарантира не само по-добър микроклимат в помещението, но и по-ниски сметки за ток. За целта е необходим...

Мрежестите филтри, които улавят груб прах, мръсотия и други отпадъци, се намират непосредствено зад капака на вътрешното тяло на сплит системата. Препоръчително е да ги почиствате до два пъти месечно.

Процесът на почистване на филтъра е прост:

Изключете захранването на устройството преди почистване. Отворете капака и извадете въздушните филтри, като следвате ръководството с инструкции за вашия модел.

Изплакнете филтрите с вода, като обърнете особено внимание на ръбовете и ъглите на филтъра: прахът и мръсотията може да не се отмият веднага - ще се наложи накисване във вода. 

Ако това не помогне, опитайте да използвате сапунена вода вместо чиста. Внимание! Такива операции могат да се извършват не с всеки филтър - при някои модели това може да доведе до намаляване на ефективността на елемента - внимателно прочетете инструкциите за експлоатация на вашия модел климатик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com