Почистването на загоряла тенджера не е трудно – трябва да знаете този хитър трик

3476
Почистването на загоряла тенджера не е трудно – трябва да знаете този хитър трик
Снимка: iStock

Приготвяхте пролетна кулинарна вкусотия, когато телефонът ви звънна и обсъждахте дълго и напоително пролетните тенденции в модата с приятелка, докато сладкият разговор не беше прекъснат от не толкова сладката миризма на загоряло? На всеки се случва, не се притеснявайте.

Имате два проблема за решаване обаче – липсата на вечеря и загорялата тенджера. Направете салата. Лятото чука на вратата и фигурата ви ще бъде благодарна, че загорихте ястието си. По отношение на почистването на загорялата тенджера нещата не са толкова прости и приятни, но има работещо решение, което ще споделим с вас.

Почистването на загоряла тенджера – хитри трикове и съвети

Почистването на загоряла тенджера никога не е било толкова лесно, колкото ако следвате нашите трикове и съвети. Няма да ви изпращаме да закупувате скъпи препарати и обещаваме почистването да е лесно и бързо със средства, които имате под ръка.

-          Силата на солта

Солта не само придава вкус на ястията ви, силата ѝ е и в почистването на загоряла храна. Частичките са абразивни и с лекота изтривате загорелите остатъци от храна от дъното на съда със сол и гъба за чинии. Колкото по-рано предприемете почистването на загоряла тенджера, толкова по-малко усилия и търкане ще са необходими.

Загорялата тенджера мечтае да бъде почистена така - научете метода!

-          Кисела усмивка

Говорим за лимона, който макар да е кисел, ще ви накара да се усмихнете сладко и доволно, като почистите загорялото дъно за минути с него, кипвайки вода и нарязани лимони в нея за 10-тина минути преди измиване на загорелия съд.

-          Кофеиново удоволствие

Не, не визираме кафето, а колата. Тя е не само една от любимите газирани напитки по света, но може да се превърне и в пръв помощник в кухнята ви за почистването на загоряла тенджера. Накиснете тенджерата с кола за няколко часа, преди да я изтъркате.

-          Помощникът от кухнята

Добрата стара сода за хляб, за която сме ви давали куп съвети как да я използвате, за да почистите котления камък, плочките в банята, пералнята, печката, хладилника, да избелите зъбите си и да премахнете лошата миризма от хавлиените кърпи, се оказва идеално решение и за загорялото дъно на съдовете ви. Смесете това чудо в кухнята ви с още толкова бял оцет, накиснете тенджерата и изтъркайте с гъба след час. Дъното ще светне, както и всичко, което почиствате със сода в дома ви.

Почистване на зверски загоряла тенджера от неръждаема стомана

-          Чиста работа

Чистата вода също ще ви свърши работа. Действайте обаче незабавно, след като свалите загорялата си вечеря от котлона. Използвайте гореща вода, за да деглазирате изгорялата храна от дъното на тигана. Измийте, както обикновено. Чиста работа – без препарати и без помощници от кухненския шкаф.

-          Шоколадът – най-добрият приятел на дамите

Любимото изкушение на жените – шоколадът – очарова не само с вкуса си. Станиолът, в който е опакован, се превръща в пръв помощник на домакините за почистване на загорелите съдове вместо гъба с телче. Просто го направете на топка и използвайте, за да изтъркате дъното.

Ако съдът е престоял дълго или ако имате работа с упорити загаряния, използвайте не само станиола вместо гъба, но поръсете дъното на съда със сол или сода, тоест комбинирайте няколко метода за почистване, за да се справите по-бързо и лесно с почистването на загоряла тенджера.

Внимание, дами! Съветите, които ви дадохме, се отнасят само за съдове, които нямат специално незалепващо покритие. Скъпият ви тефлонов тиган ще бъде съсипан, ако го изтъркате със станиол, гъба с телче, сол или сода. Абразивните средства за почистване – домашно забъркани или закупени от магазина, дръжте далеч от тефлоновите си съдове, за да не нараните покритието им. Съдовете с тефлон са специално създадени против залепване на храната, но това не означава, че  са застраховани срещу загаряне, ако ги забравите на котлона. И тъй като цената им не е ниска, съветваме ви да забравите за сладките разговори по телефона, ако приготвяте ястие в такъв съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com