X
 
 

Норвегия става независима от Швеция

4919 9
Норвегия става независима от Швеция
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1905 г.

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, която заема западната част от Скандинавския полуостров. Граничи с Швеция, Финландия и Русия. Площта ѝ е 385 991 km² , от които 361 243 km² суша и 24 748 km² водна площ.

Страната е най-северната в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска сила.

Норвегия е много високо развита индустриална страна, с отворена, насочена към експорта икономика. Страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН, и е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване. 

Норвегия не е член на Европейския съюз (ЕС), но участва в общия пазар на ЕС като участваща страна в Европейската икономическа зона (EEA) и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA). 

Официални езици са букмол и нюношк, а северносаамският е официален в шест общини. Националният празник е 17 май, денят на който през 1814 г. е приета норвежката конституция. 

Името на страната идва от северногерманския език и означава „пътят на север“. Името на Норвегия от стария норвежки език е Nóregr, на англосаксонски – Norþ weg, а на средновековен латински – Northvegia. Сегашното име на Норвегия на норвежки е Norge. В стария норвежки тази дума означава „надълго по брега“ или „надълго по морето“.

Официалното име на норвежки е „Kongeriket Norge“. Други имена днес са: Norgga gonagasriika, Norjan kuningaskunta и др.

Археолозите откриват, че е имало хора в Норвегия още през 11 000 г. пр. Хр. Норвежките традиции били бавно изменени през IX и X век. През IX в. Норвегия представлявала множество малки кралства. Смята се, че Харолд Красивата коса обединява малките кралства през 872 г. с битката при Хафърсфиорд. Той става първият крал на обединената Норвегия.

Викинговата епоха (VII-XI в.) е време на унификация и експанзия. Норвежците се установили на Исландия, Гренландия и части от Великобританските острови и Ирландия. Те създават Дъблин и създават търговията в обществата близо до Корк и Дъблин, които по-късно стават двата най-важни ирландски града.

През 1030 г. норвежците приемат християнството . 1066 г. се счита за края на Викинговата епоха и началото на Ранното Средновековие в Норвегия.

През 1349 чумната епидемия убива между половината и две трети от населението на Норвегия. Последва забавяне на развитието и в обществото, и в икономиката. През това забавяне е вероятно династията на Красивата коса да е изчезнала през 1387 г. След няколко спора троновете на Норвегия, Дания и Швеция били в ръцете на кралица Маргарета I Датска, когато страната навлиза в Калмарския съюз с Дания и Швеция. Въпреки че Швеция се отделя от съюза през 1523 г., Норвегия остава в съюза 434 години – до 1814 г. През националния романтизъм през IX в. (смятан за „400-годишната нощ“), цялата кралска, интелектуална и административна власт била в Копенхаген, Дания. Този и други фактори допринесли за отслабването на Норвегия в този период. Един от тези фактори е появата на протестантството през 1537 г. Архиепископът в Тронхайм е изгонен и приходите на църквата биват изпращани в Копенхаген. Норвегия губи повечето поклонници, които ходели при мощите на Св. Олаф, а с тях и по-голямата част от контакта си с културата и икономиката в останалата част от Европа. Губи и провинциите Бахуслен, Йемтланд и Хередален при войната между Дания-Норвегия и Швеция. Тези територии преминават в Швеция.

Роден е Жорж Бизе

Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече със своята опера „Кармен“ (1873 – 1874). Бизе завъ...

След атаката на Великобритания над Дания-Норвегия, страната навлиза в алианс с Наполеон и през 1814 г. се озовава на губещата страна в Наполеоновата война и в ужасяващо състояние от масовия глад през 1812. Датско-норвежкият крал Оуденбург е принуден да абдикира и да предаде короната на краля на Швеция, докато старите провинции на Норвегия Исландия и Гренландия остават под властта на Дания. Норвегия използва тази възможност и обявила независимост и създава конституция, основана върху американски и френски модели. Датският крал Кристиан Фредерик е избран за крал на 17 май 1814 г. Военните сили на Швеция обаче насилствено сключили договор с Норвегия, избирайки династията Бернадот като управляващи над страната. В замяна Норвегия запазва своята демократична конституция и независими институции.

През този период се наблюдава възход на норвежката култура по време на романтизма, защото норвежците търсели как да изразят своя забележителен национален характер и политика на езика, което довежда до множество опити да се определи оригиналния норвежки език. Тогава се обосновали и днешните му официални форми – букмол и ниноршк.

Норвегия обявява независимостта си през 1905 г., когато Шведско-норвежката уния е разделена. 

Кристиан Микаелсен, норвежки корабен магнат, става първият министър-председател на Норвегия през 1905 г. и изиграва важна роля в отделянето от Швеция. С референдум е избрана монархия като държавна форма на управление, спечелила срещу републиката.

През 1907 г. Русия, Германия, Франция и Англия гарантират цялостта на Норвегия по силата на международен акт. 

Конкорд извършва последния си пътнически полет

Конкорд е англо-френски свръхзвуков пътнически самолет, един от двата (заедно с „ТУ-144“) типа свръхзвукови самолети, извър...

През 1898 г. на всички мъже се дава правото на свободен глас, а след това през 1913 г. – на всички жени. 

През Първата световна война Норвегия остава неутрална.

Между двете световни войни страната, както и останалите европейски страни, е поразена от масова безработица, която достига своя връх през 1933 г., когато всеки трети в работоспособна възраст е безработен.

Норвегия се опитва да остане неутрална и през Втората световна война, но е окупирана от немски сили от 9 април 1940 до 8 май 1945 г.

След Втората световна война Норвегия претърпява бърз икономически растеж и се превръща в една от най-богатите държави в света. След войната Работническата партия (социалдемократи) взема властта и управляват страната през по-голямата част от Студената война. Норвегия се присъединява към НАТО през 1949 година и става близка със САЩ.

Роден е Джани Родари

Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в малък град Оменя (Северна Италия). Родителите му са ломбардци. Баща му, хлебар по професи...

По време на възстановяването след Втората световна война страната води политика, целяща пълна заетост. Тази политика е поддържана от всички правителства оттогава до днес. 

През 1970-те години край Норвегия се откриват големи залежи на нефт и природен газ, което довежда страната до бърз икономически подем.  Разработването на нефта и газа води до нива на безработицата, по-ниски от тези в други индустриални страни през 1970-те, но от 1980-те безработицата отново се увеличава, като достига най-високите си нива през 1987 – 1988 г. 

Норвежците ценят високо независимостта си. През 1972 г. страната отказва членство в Европейската общност, а през 1994 г. и членството в Европейския съюз, въпреки, че правителството препоръчва гласуване „за“ членството. 

През 1980-те процентът на работещите жени се увеличава и остава висок до днес.  През 1986 г. Норвегия изразява несъгласие със забраната за китоловство, издадена от Международната комисия по китоловство, и възобновява промишленото китоловство през 1993 г. 

През 2008 г., малко след Световната икономическа криза, безработицата в Норвегия е 3% – сред най-ниските в Европа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • 1905г. – краят на 日露戦争 - първата голяма война на 20 в. 1 1905г. – краят на 日露戦争 - първата голяма война на 20 в. преди 1 година Профил на трол?
  от ПОГРОМА, СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ КУСЕВИЧ: ''Русия насърчи Турция да унищожи Македония. Тогава Зиновиев и Ламздорф по волята на императора насъскаха турците да унищожат българите в Македония. И за това Господ Бог я наказа. Голям размер зема това престъпление през 1903 г. За съвокупността на всички тия престъпления, Бог наказа Русия с погрома нанесен на руската армия от японц виж още ›› ите. Срам беше за великанът – Русия, да бъде повален от нищожни малчугани. Да бъде победена великата Руска империя от Япония: това беше чудо. Божие внушение.''
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Несполуката на Русия в съпротивлението й за Съединението и неуспеха на сърбите във войната, осуетиха нейния план за намалението на България. Ожесточи се. На кого да си отмъсти, за да си оттуши? – На княза. Но заедно с охлажденията към Българското княжество, Русия измени своето поведение и към невинните в нищо българи в турските области И там именно, от изменението на отношенията на Рус виж още ›› ия към българите под турска власт, е причинена голяма пакост и на българския народ и на християнство и на човещина. Русия е сърдита на България и няма да помага на всички ония, които се наричат българи. Македония може да бъде освободена, само ако македонците се откажат от българското име. С посредството на руската дипломация се постигна едно съглашение между Сърбия и Гърция чрез Патриаршията за подялбата на Македония. При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност. Оръдията на руските консули бяха гръцко-сръбските владици и терористите: андарти със сръбските чети .Като отговор на тая изтребителна за българите деятелност на неговите съюзени врагове, българските революционни комитети усилиха своята деятелност за едно всеобщо въстание Мисълта, че при едно по-сериозно въстание, Европа може от Македония да образува една автономна област, разтревожи русия - знаеше се твърде добре, че ако се образуваше от Македония автономна област, нямаше да се мине много време, за да се присъединеше тая област на България. В такъв случай всичкия план на русия да владее на Балканите рухнуваше. Зиновиев, руския тогава посланник в Цариград даде „карт бланш” на турците да употребят всичките усилия и средства за одушването на всяко българско движение за придобиване политическо право на Македония. Турците зграбчиха 150 души най-интелигентни българи от Македония, изпратиха ги на заточение . Комитетите в Македония помислиха, че турците, като имат от Русия „карт бланш" всичко да унищожат, ще се осуети планът за въстание . Зиновиев беше, който предизвика преждевременно юлското въстание 1903г. Въстанието не можа скоро да се потуши. Страхът да не би да се осъществи идеята за автономия на Македония, застави Зиновиева да настои пред турците да употребят и топове. Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония, се дължи на милосердието на русия. Руските консули в Македония в своите рапорти, които се публикуваха в Петербургския “Държавен Вестник”, обвиняваха българите и оправдаваха турците. Матушката употреби мусюлманите, като свои съюзни оръдия, та чрез тях да унищожава християнския български народ. Това престъпление се наказва от провидението страшно.''
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Провидението допусна щото двама от руските консули, които в рапортите си защищаваха турците и обвиняваха българите – допусна да бъдат убити от турците: Ростковски в Битоля и Щербин в Митровица. Това беше внушение от Провидението. Тая 1903 г по повод страданията на нашите еднородци в Македония, Св. Ст-Загорска Митрополия издаде „молебно пение и молитвословие по случай страданията на по виж още ›› робените братя и борбата с агарияните за вярата и отечеството". В молитвите се визираха видимите и невидимите, явните и потаените врагове: „Послав им ангела хранителя, еже отразити злия замисли и противодействия и разрушити лукавия совети и коварния соглашения, мислящих и совещющих нам злая, видимих и невидимих, явних и потаенних врагов". Потаения, невидимия враг, беше русия, която устрояваше злите замисли и противодействия, уреждаше лукавите съвещания и коварните съглашения с Австрия за унищожението на българския елемент в Македония.Автономията на Източна Румелия, която създаде условията за нейното присъединение на Княжеството България, се издигна като плашило за руското правителство, че ако се дадат автономни права на Македония, и тя ще се присъедини на България. От там и препятствията за въвеждане автономни реформи в Македония, от там и падарските реформи. Революционните комитети в Македония създадоха сериозно опасение за руското правителство. Резултатите от деятелността на тия комитети, обнаружена в многочислените чети, създаваха едно положение, което противоречеше на руското правителство да се даде на Македония един облик, че е област населена от сърби. Това се правеше с цел да се приготви почвата, за да бъде Македония поделена между сърби и гърци. Уголемяването на Сърбия в ущърб, за сметка намалението на България, беше решено от руското правителство още през 1889 г. Убийството на двата руски консула Ростковски и Щербина беше едно от Бога внушение. Божието Провидение с това убийство предупреди руската дипломация да не върви в тоя гибелен за интересите на руската държава път. Обаче това внушено предупреждение не се възприе от руското правителство. За това и настъпи ужасния погром.''
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Русия беше една малка държавица. Беше си създала посланието да освобождава христианските народи от робството на мусюлманите. Принципът на Руската империя е „теократизъм”: стана империя: тя зема „Батум", Черното море стана почти половината руско езеро. „Ваку" стана руски. От Ленкоран до Астеробад всичкото Каспийско море стана руско. Зема знаменитите крехости: „Карс" и „Е виж още ›› риван": и „Нахичеван” с една голяма част от планината „Арарат", пъпъкът от гдето се развило човечеството. После, подир Берлинския трактат, за да бъде Божието дарование стократно по-голямо от направената жертва за освобождението на България, Господ взе умът на великите европейски сили, затвори очите им и запуши устата, да не разбират и да не виждат какво правят руските генерали в дълбоката Азия. Руските генерали тръгнаха по дълбоката Азия: завладяваха господарства след царства, и царства след господарства; Хива, Мерв, Самараканд, Коканд, Ташкесан и пр., пр., отидоха в Манджурия, излезоха на Жълто топло море и създадоха знаменита крепост и пристанище: Порт Артур. За това пристанище и се създаде най-дългата в света линия – Сибирскита железница, която костува милиарди. Европейските велики сили не разбраха, не видоха какво направи, какво приспечели Русия и не казаха дума, не продумаха нищо. Силата на Русия се удвои. Основата, върху която е съзидана и почива руската империя е, както се каза: „теократизмът".Когато тая „основа" се разклати и разпадне, тогава и руската империя ще се разклати, ще се разпадне и ще се сгромоляса. Тая основа се изостави от руската дипломация когато, в изпълнение на планът за подялбата на Македония между Сърбия и Гърция, подкани турците да нанесат поражение на християните, на българите в Македония.''
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Решението на Русия да въздигне в държавен принцип „девизът" „намалението и изтощението на България чрез разделението на Македония и раздаването й на сърбите и гърците и чрез даването на стара Добруджа на румъните и да ги превръща в нейни люти врагове, беше едно престъпление , което води неотразимо към по-големи и по-страшни престъпления С това Русия плюна вече на православието. виж още ›› Се показа, че не е православна по своите намерения и по своите дела. Едно от средствата, които служеха за приложение на тоя план за намаление на България, беше и е и мярката за вдигането на схизмата. Вдигането на схизмата, като помирение с Патриаршията, целеше и цели да се отречем – в църковно и културно отношение – от своите еднородци които живеят в земите определени да се дадат на Сърбия, на Гърция и на Румъния. Жестокостта на руската дипломация обнаружена в нейните планове и пъклени кроежи за унищожението на българската народност в Македония, разклати, тая жестокост, основата върху която се крепеше Руската империя. Декларацията на императора, огласена от висотата на неговия престол: „Една капка кръв не проливам за българите в „Македония", беше засвидетелствуване, че руското правителство оставя Бога, като свое ръководно начало, и тръгнува по дявола. Защото, с тая декларация, се казваше на турците: „избивайте, унищожавайте христианите, българските жители на Македония, разрушете къщите им, опозерете семействата им и от нищо се не бойте: няма кой да ви затрогне: аз съм с вас. Защото с това – с унижтожението на македонските българи, вие, турците, услужвате на мене, в изпълнение планът и политиката на моето правителство". Турците схванаха желанието на императора и го удовлетвориха. Разклати се основния принцип на Русия. Разклати се и Руската империя. Появи се Руско-Японската война''
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Във време на Руско-японската война, за греховете извършени от руската дипломация против българите в Македония, Бог я наказа .Императорът, който не проливаше капка кръв за българите в Македония, проле кръвта на 200 000 храбри руски мъже в Манджурия. Потекоха потоци кръв във вреда, в пакост на силата и величието на Руската империя. В наказанието на Русия се провиде явно Божия пръст в чу виж още ›› дото. Божие наказание, чудо беше, щото японците, една трошичка народец, които за великаните руси бяха уподобени на маймуни, те да победят и да сгромолясат великанът – Русия, най-голямата, най-могъществената империя на света, населена от 170 000 000 жители. „Порт Артур”, непревзимаемата крепост, която костуваше на Русия милиарди, маймуните японци я превзеха с пристъп. Това първо чудо. Друго чудо. Руската флота, която струваше милиарди, японците, малчуганите, потопиха я в морето като орехови люшпи. Бог така строго наказа Русия за нейното вероломство. Наказа я за да разбере, че без Бога, две пари не струва. Наказа я за да се вразуми: да се откаже от дявола, от плановете й за унищожението на българската народност, и да се повърне при Бога''
  : 0 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Какъв контраст! За нещастията, които сполетяха матушката в Манджурия, повече сълзи се проляха в България, от колкото в Русия. Българите тъй с незлобливи, тъй милостиви! Колкото повече плачеха и тъжеха в България за нещастията на Русия в Манджурия, толкова повече в Русия се изказаха злорадства за нещастията на България, причинени от вероломните съюзници, натоварени и нагласени от рускат виж още ›› а дипломация. Ей Богу!Колко труд, колко бдения, колко грижи и потове костува на императора и на правителството му старанието да се докаже на българите, че за реализиране на техните идеали, за народното единство, няма по-голям враг от руската дипломация! Че тяхното русофилство е причината на станалия погром на България. Руския император, както се види, не държи сметка за чувствата на русофилите, дойде в Кюстенджа, да изкаже благодарност на Румъния, че извърши с достойнство мисията, с която бе натоварена от Него да извърши препоръчания погром. Дойде със Сазонов, шефът на неговото правителство, за да се не каже, че е една проста етикета, а да разберат всички, че посещението е с политическа цел: да благодари за погрома нанесен на България и да санкционира Букурещкия договор, за ненарушението на който Сазонов, шефът на руската дипломация, се произнесе категорично с внушение да разбере България, че е невъзможно нарушението на тоя договор и за това да не мисли за реванш и да се не надее, че ще може един ден да си земе назад нещо от ограбеното, което ограбване е предначертано от преди 25 години. Императорът в Кюстенджа, пред очите на целия свят извика гръмогласно: „Аз произведох погрома на България! О, вие слепи русофили, не ми отнимайте славата с вашето сляпо твърдене, че не съм аз Разберете бе българи, аз произведох погрома, според както бях казал: „България ще бъде наказана’’: нали съм миротворец! Мой е тоя погром. Аз го извърших. Вързах кучето и умиротворих Балканите. Спасих мирът на Европа". Възприе ли Русия урока на ПРОВИДЕНИЕТО? Погромът на България 1913г. показва, че не е възприела тоя урок, че не се отказала да върви подир дявола Един ден, и тоя ден не е далече, ще се кае Русия за тая своя враждебна политика към България, но ще бъде късно''
  : 0 !
 • Анонимен 1.7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''От нещастието, което я сполетя от войната с Япония, не й дойде умът. Тогава тя насърчи Турция да унищожи Македония. И за това Господ Бог я наказа.Обаче, русия не зема урок от това Божие внушение. „Вероломството" на русия е върхът на престъпленията. Да измамиш лицата, които имат на теб безпределно доверие, е подлост, е действие безбожно, лишено от съвест. Подлата и вероломна руска виж още ›› дипломация устроява съюз на България с най-заклетите ни врагове. Как да го не приемат и подпишат? Неговото изпълнение и обещанията да бъде в наша полза, са под гаранцията на честното слово на императора?! Кой можеше да допусне, че императорът ще ни изиграе така, както си допуска да изиграва един обикновен изигравач? Ето отговорът: Русия счита, че Цариград, наедно с Проливите, е неин, ако не днес – утре. По желанието на русия, турците изпъдиха българите от околностите на Цариград и от цяла Източна Тракия. Русия си отдъхна, че няма вече страх от българите да турят ръка на Цариград. В момента от християнската кръв на 100 хиляди герои българи, пролята по тракийските полета, се издигна висок глас до Всевишния: „Отмъсти Боже, за нашата кръв!” До колкото беше безгранично доверието на българите към матушката, до толкова безгранично, безсъвестно и престъпно беше руското вероломство. Турците останаха втрещени, като видяха, че Русия християнската държава, пожела да им се повърне Източна Тракия! Един турски в-к писа: „ турците, пъдари ли сме на русите да им пазим периметрът: Цариград с интерландът – Източна Тракия?" И поставиха Цариград с Източна Тракия под германското покровителство. Русия няма никога да вземе Цариград. Руската империя остава без основата си -- „теократизма" - тая основа е окончателно разрушена от речения грях. Руската дипломация, во главе със своя император, уредиха такъв кюлаф на Руската империя''
  : 0 !
 • Анонимен 1.8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ''Вероломството на руската дипломация наедно с императора, по отношение на вярната и предана България, извършено с подла и лукава измама, от това вероломство се култивира насърчението на сърби, гърци, румъни и турци, които извършиха над невинното християнско българско население в Македония, в Добруджа и Източна Тракия такива зверски жестокости каквито историята на варварските времена н виж още ›› е помни. Виновницата за тия жестокости е насърчителката Русия. Сърбия, Гърция, Черна Гора и Румъния чрез ръководството и съдействието на русия, образуваха блок против България, за унищожението на българския народ. Придобивките на речените държавици костуват на българския народ кръвта на хиляди храбри войници, а облагодетелствуваните възстават вероломно и подло против тоя народ. Наместо да се освободи, Македония падна под по-тежко и непоносимо робство. Изпълни се планът на Русия. И цяла Европа, великите сили допуснаха България да бъде нападната от 5 държави. Пред очите на техните консули и гърците и сърбите в мирно време извършиха и вършат нечути, невъобразими жестокости над мирното население; унищожиха всячески българите, под тяхна власт. За това Страшен разгром се готви на цяла Европа. Русия насърчи всячески сърбите в техните жестокости на убийства чрез „черни ръце" и „мъртви глави" и отидоха, по инерция, та убиха, най-после, и Австро-Унгарския престолонаследник. Чрез това убийство пламна пожарът на Общоевропейската война. Главен виновник за това убийство е насърчителят – русия. За това тя, Русия, най-много от всички ще бъде наказана, с погром. Който планира и скрои за България, ще се обруши на главата на Русия с по-голяма сила и в страшни размери. Русия би могла да бъде пощадена само, ако може да се съзнае, да си познае греха и да се покае. Покаянието ще бъде извършено само в случая, ако може да повърне на България: Македония, Добруджа, Тракия до границата: „Мидия – Енос”. Инак, нейния страшен погром е неминуем, по-голям, много по-страшен от оня, който й се нанесе във време на Руско-японската война от японците 1905г. Това е внушението на духа. Амин. Гр. Стара Загора, м. юли 1914 год. Един, който петдесет и шест години е работил за освобождението на Македония – Стара България, родом македонец – старобългарин''(sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=583:mitropolit&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61)
  : 0 !
Последно в Актуално