Започва обсадата на Сараево от югославската армия

38523
Започва обсадата на Сараево от югославската армия
1992 г.

На 5 април 1992 г. около 50 000 души се събраха пред парламента в Сараево, за да настояват за мир. Войски на босненските сърби, въоръжени от Белград, откриха огън по множеството и убиха две жени. Това са първите жертви на войната, продължила до 1995 г. и отнела живота на близо 100 000 души.

В продължение на 4 години страната бе раздирана от етнически чистки, кланета, изнасилвания. Стана арена и на най-кървавия геноцид в Европа след Втората световна война - клането в Сребреница през 1995 г. 8000 загубиха живота си при нахлуването на водените от Ратко Младич войски в града, обявен преди това за “сигурна зона” под охраната на сили на ООН.

България въвежда Григорианския календар

На 1 април 1916 г. официално се въвежда използването на Григорианския календар в държавната администрация в България, той заменя ползва...

В края на 1995 г. бе подписано наложеното от Запада Дейтънско мирно споразумение. Което сложи край на войната, но и бетонира етническото разделение. Споразумението създаде новата мултиетническа държава Босна и Херцеговина, обединяваща Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска.

Днес, 20 г. след войната, Босна е една от най-бедните държави в Европа с 40% безработица. Изостава след всички други страни от Западните Балкани, не успява да извърши изискваните от ЕС реформи и още дори не е подала молба за кандидат за еврочленка.

4 години обсада на Сараево

- След протеста в Сараево на 5 април 1992 г., на който паднаха първите жертви на босненската война, сръбските войски в Босна обсадиха столицата. Блокадата продължи близо 4 г. и взе 11 000 жертви.

- Още през април 1992 г. ООН разполага в Босна и Хърватия 14 000 сини каски.

Фолкландската война започва с нахлуването на Аржентина на Фолкландските острови

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 г....

- Април 1993 г. ООН създава 6 “безопасни зони” за гражданите - Сараево, Сребреница, Тузла, Жепа, Горажде и Бихач.

- Февруари 1994 г. се разиграва едно от най-кървавите нападения. При обстрел на сръбските сили са убити 68 цивилни на пазара в Сараево.

- Декември 1994 г. босненските сърби подписват споразумение за прекратяване на огъня с босненските мюсюлмани. Подобно споразумение парафират идния месец и сърбите и хърватите в Босна. Но сраженията продължават.

- През май 1995 г. силите на босненските сърби обстрелват Тузла, загиват 75 души.

- Юли 1995 г. босненските сръбски сили превземат Сребреница и избиват близо 8000 мюсюлмани.

София става столица на България

3 април е специална дата за София - на този ден преди 133 години градът е обявен за столица на България. На 3 април 1879 година Учреди...

- Договореното с помощта на САЩ прекратяване на огъня в цяла Босна влиза в сила през октомври 1995 г.

- На 21 ноември 1995 г. в Дейтън, САЩ, е постигнато мирно споразумение.

Виновниците - мъртви или в затвора

Основните действащи лица във войната в Босна са вече мъртви или зад решетките. Покойници са и тримата президенти, сложили подпис под Дейтънското мирно споразумение - на Босна Алия Изетбегович, на Хърватия - Франьо Туджман,и на Сърбия Слободан Милошевич.

От тях единствено Милошевич бе подведен под отговорност за деянията си и изправен пред трибунала в Хага. След като прекара 6 години зад решетките, подготвяйки се за делото срещу него, той почина, преди процесът да започне и съответно е невинен.

Убит е Мартин Лутър Кинг

Мартин Лутър Кинг Младши е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кин...

Пред правосъдието в Хага са изправени военният и политически лидер на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич.След дълги години укриване - първият 16 г., а вторият 14 г., двамата бяха заловени от Сърбия (съответно през 2011 и 2008 г.) и предадени на трибунала.

Биляна Плавшич, президентката на Република Сръбска по време на войната, бе осъдена на 11 г. затвор през 2003 г. от Хага за участието й в етническото преследване на хървати и мюсюлмани. След като излежа 2/3 от присъдата си, тя бе освободена и се завърна в Белград през 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com