5 факта за Амазонската джунгла

35304
5 факта за Амазонската джунгла
Снимка: Getty Images/Guliver

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона квадратни километра, екологично съкровище, застрашено от масово обезлесяване и горски пожари.

Светилище на биоразнообразието

Басейнът на Амазонка, простиращ се на 7,4 милиона квадратни километра, обхваща близо 40 процента от Латинска Америка и е на територията на девет държави: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Около 60 процента от Амазонка е в Бразилия.

Амазонската джунгла, от която 2,1 милиона кв. км е защитена зона, е дом огромно биологично разнообразие, което е уникално в света.

Една четвърт от видовете на Земята са открити там, а именно 30 000 вида растения, 2500 риби, 1500 птици, 500 бозайници, 550 влечуги и 2,5 милиона насекоми, според организацията на Договора за сътрудничество в Амазонка (ACTO).

През последните 20 години там са открити 2200 нови вида растения и гръбначни животни.

„Дробове на земята“

В Амазонка се намират една трета от първичните гори в света, а река Амазонка и нейните притоци осигуряват 20 процента от прясната вода на Земята.

Амазонка е най-голямата река в света и - по някои изчисления, откакто са извършени нови изследвания през 2007 г. - най-дългата, течаща на 6 900 километра.

Гората действа като въглеродна гъба, абсорбираща повече въглероден диоксид, отколкото отделя кислород, и съхранява от 90 до 140 милиарда тона въглероден диоксид, което спомага за регулирането на глобалното глобално затопляне, според Световния фонд за дивата природа (WWF).

Но обезлесяването намалява този капацитет за усвояване.

420 племена

Амазонка е населена от поне 11 000 години и днес наброява 34 милиона души, от които две трети живеят в градове.

Близо три милиона са индианците, които са членове на около 420 различни племена, около 60 от които живеят в пълна изолация, според ACTO. Индианците в Амазонка говорят 86 езика и 650 диалекта.

Най-голямото племе е Тикуна, наброяващ около 40 000 души, които живеят в Бразилия, Перу и Колумбия, според Survival International.

Бразилският индиански вожд от племето Каяпо, Раони Метуктире, е водещият участник в кампанията срещу обезлесяването в Амазонка и обикаля света в продължение на три десетилетия, призовавайки за запазване на гората и нейното коренно население.

Сибир гори, Гренландия се топи

Сега Аляска не е синоним на студ. В Анкъридж - най-гъсто населеният град на американския щат Аляска на 4 юли бяха регистрирани 32 ...

Манаус, столицата на Амазонка

Манаус е столицата на щата Амазонас, най-големия в Бразилия и обхващащ 1,5 милиона кв.км.

Основан от португалците през 1669 г. на брега на Рио Негро, близо до мястото, където се влива в река Амазонка, Манаус има население от 1,8 милиона души.

След бързо разрастване в края на 19 век поради търговията с каучук, градът преминава през голям упадък, продължил до създаването на зона за свободна търговия през 1967година.

Манаус сега живее главно от индустриалния си сектор, внася резервни части и изнася крайни продукти, по-специално електронно оборудване.

Прогноза: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъждове, дори ако човечеството успее да ограничи глобалнот...

След Сао Пауло и Рио де Жанейро, Манаус е третият основен икономически център на Бразилия, припомня БГНЕС.

Масово обезлесяване

Почти 20 процента от гората на Амазонка е изчезнала през последния половин век според WWF и обезлесяването се ускорява.

След като президентът на Бразилия Жаир Болсонаро пое властта в началото на 2019 г., процентът на обезлесяване до юли стана близо четири пъти по-висок, отколкото година по-рано, според сателитна система, известна като DETER, която се използва от Националния институт за космически изследвания (INPE).

Според INPE, който проследява ясното изсичане на тропическите гори, около 2554 кв. км от гората на Амазонка са били изсечени през юли, което е 278 процента повече отколкото преди година.

Алчност и корупция в климатичната програма на ООН

На 16 декември 2018 година Дмитрий Ершов гражданин на Русия, който някога управляваше екологичните проекти с оборот от няколко милиона ...

Основните причини за обезлесяването са соята и животновъдството, изграждането на водноелектрически язовири и пътища, добивната промишленост и горските пожари.

Освен с богатото си биоразнообразие, Амазонка е богата на минерални ресурси, включително злато, мед, тантал, желязна руда, никел и манган.

Сега части от гората са погълнати от пожари.

Данните от INPE показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия между януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка.

За сравнение, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com