Прогноза: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

6417
Прогноза: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
Снимка: Getty Images/Guliver

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъждове, дори ако човечеството успее да ограничи глобалното затопляне до два градуса по Целзий, казаха учените в понеделник.

С един градус затопляне от предииндустриалните времена досега, екстремното време от този вид вече е станало по-интензивно, като само една топлинна вълна през 2003 г. доведе до 70 000 смъртни случая само в Европа.

Но новото проучване, публикувано в списанието Nature Climate Change, е първото, което количествено определя колко по-дълго могат да продължат подобни събития, ако температурите се повишат с още един градус.

„Можем да видим значителна промяна в летните метеорологични условия“, казва водещият автор Петер Пфлайдерер, изследовател от университета Хумболт в Берлин.

"Екстремното време би станало по-устойчиво - горещи и сухи периоди, както и последователни дни от силен дъжд, всички те ще продължават по-дълго."

Дори и малкото увеличение на продължителността на екстремните метеорологични събития може да има пагубно въздействие върху човешкото здраве, производството на храни, биологичното разнообразие и дори икономическия растеж.

По време на топлинната вълна през 2018 г. в Европа, например, няколко горещи и сухи периоди – всеки траещ седмица - доведоха до загуби от 15 процента от добива на пшеница в Германия.

Алчност и корупция в климатичната програма на ООН

На 16 декември 2018 година Дмитрий Ершов гражданин на Русия, който някога управляваше екологичните проекти с оборот от няколко милиона ...

В Съединените щати последните 12 месеца бяха най-влажните, като големи части от територията им бяха обездвижени от непрекъснати валежи и наводнения.

Проучването разглежда промените в климатичната система на северното полукълбо, които може да са причина за по-екстремно време.

„Климатичните модели показват систематично отслабване на мащабната лятна атмосферна циркулация - включително струйните течения и пътищата на бурята - докато планетата се затопля“, казва съавторът Дим Коуму, изследовател от университета Врийе в Амстердам.

Двуседмични горещи вълни

"Увеличаването на устойчивостта на времето може да бъде свързано с отслабване на тази циркулация."

Юли е бил най-горещият месец на Земята, регистриран някога

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога в световен мащаб, заяви в четвъртък Националната администрация...

Тъй като тя се забавя, горещите и сухи условия могат да се натрупат над континентите. В същото време водоносните урагани и тайфуни могат да се задържат по-дълго на едно място.

Според новите открития, вероятността от горещи периоди, продължили повече от две седмици в света при увеличение на темпе4ратурата с 2 градуса по Целзий, ще нарасне с четири процента в сравнение с днес, с още по-големи увеличения в Източна Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия.

Подобните на суша условия от повече от 14 дни ще станат с 10% по-вероятни в централна Северна Америка.

А пристъпите на продължителен силен дъжд ще скочат с повече от една четвърт в цялата северна умерена зона, предаде БГНЕС.

Всички тези въздействия биха дошли на фона на по-интензивни засушавания, дъждове и горещи вълни, като рекордно високите температури, които изгаряха голяма част от северното полукълбо през юни и юли тази година.

Климатичните промени съсипват френските Алпи

Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят доказателства за отрицателното въздействие на глобалното затопляне, констатира АФП....

"При затопляне над 2 градуса по Целзий бихме очаквали още по-големи крайности на устойчивост на топлина", каза пред АФП съавторът Карл-Фридрих Шлойснер, ръководител по науката и въздействието на климата на базираната в Берлин Climate Analytics.

„Имайки предвид сегашните бавни темпове на намаляване на вредните емисии, това извежда света на пътя към повишаване на температурата с 3 градуса по Целзий, нашето проучване подчертава необходимостта от спешни действия.“

Парижкото споразумение от 2015 г., което влиза в сила през следващата година, възлага на световните държави да ограничат затоплянето до "доста под" 2 градуса по Целзий и 1,5 градуса ако е възможно.

"Ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса значително би намалило въздействието от екстремното лятно време", каза Шлойснер.

Много учени обаче твърдят, че 1.5 градуса вече не е в постижимо - емисиите на CO2 са се покачили до нови рекорди за последните две години и са на път да го направят отново през 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com