Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

20132
Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?
Снимка: БГНЕС

Държавният гигант "Български пощи" е пред фалит. Дружеството потъва над 15 години и тенденцията е устойчива. Последният публикуван годишен финансов отчет – за 2022 г., сочи приходи от 206,5 млн. лв. и рекордна загуба от 66,6 млн. лв. За сравнение предишни години загубите варират между 2,8 до 13,8 млн. лв. 

Отчетът за полугодието на миналата година пък сочи приходи от 117 млн. лв., разходи от 145,3 млн. лв. и загуба от 28,2 млн. лв. – тоест затъването е с пет милиона на месец. Или очакван резултат – пак над 60 милиона за цялата година. Още: Проектът на ПП за развитие на „Български пощи“ е пред провал

Сега държавата се опитва да помогне. Удължава с 5 години – до 2031 г. срока, в който пощите ще изплащат пенсиите по градове и села. Тази дейност, която се води „услуга от общ икономически интерес“ е възложена на „Български пощи“, считано от 1 юли 2016-та за десет години. Планирано е също така да се премахне лимитът на компенсацията от 15 млн. лв. годишно, които дружеството има право да получи от държавата, задето плаща пенсии. Още: Алексиев: "Български пощи" са в тежко финансово състояние

Това става ясно от проект за изменение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Той предвижда дружеството да има право да получава пълен размер на компенсацията, включително когато размерът на нетните разходи за услугата надхвърля 15 млн. евро. Това отново ще се извършва при спазване на правилата за държавни помощи.

Проектът е публикуван в сайта strategy.bg за обществени консултации, а срокът му изтича на 25 април. Още: Министър Гвоздейков: Имаме амбиция да променим визията за управление на Български пощи

Това се случва на фона на пълната смяна в ръководството. От февруари държавната фирма се ръководи от изцяло обновен състав. Неин изпълнителен директор е Цветилия Стоилкова - доскоро директор „Човешки ресурси“ в Алианц България Холдинг. Новото попълнение в Съвета на директорите е от Радослав беневрешки, Мартин Ангелов, Емилия Фачева и Цвектомир Досков. Още: Български пощи" вдига цените

Като част от плана за преструктуриране и оздравяване м.г. бе изпратена нотификация до Европейската комисия по мярката за оздравяване на „Български пощи“ за отпускане на временен заем от държавата в размер на 50 млн. лв. През май месец финансовата помощ е одобрена. Временният заем е отпуснат от правителството.

Планът за преструктуриране и оздравяване обаче също трябва да се одобри от ЕК. Предложен е нов финансово-управленски модел, който да позволи правилно отчитане на разходите към съответните приходи, коректно определяне на компенсациите за услугите от общ икономически интерес и държавна помощ, както и управление на доходността от различните услуги. Предстои също да бъде направена нова продуктова стратегия, както и да се модернизират софтуерните и хардуерни системи на дружеството. Още: Български пощи с нова международна куриерска услуга

Припомняме, че на 16 април 2022 г. „Български пощи“ стана жертва на кибератака. Определени дейности бяха блокирани за период от няколко дни до няколко седмици. Дружеството претърпя частична загуба на информация и прекъсване на процесите. Впоследствие тя бе напълно възстановена. Но проверка непосредствено след атаката доведе до акт от 1 млн. лева от Комисията за защита на личните данни.

По-късно от ръководството заявиха, че кибератаката е довела до около 17 млн. лв. преки загуби, без да се калкулира и негативният ефект от загубените клиенти.

Припомняме и, че „Български пощи“ изпълнява и друга услуга от общ икономически интерес: разпространение на вестници и списания) в страната. Компенсациите за полугодието на 2023-та от раздаването на пенсии и разпространение на периодични печатни издания е 45,2 млн. лв. Затова, че изплащат и пенсии по домовете, компенсацията от НОИ за шестте месеца на миналата година е 14,7 млн. лв.  

Дружеството поддържа 2973 пощенски станции у нас с общо 8500 служители, сочат данните от последния финансов отчет. Видно от данните в Апис Регистър+ обаче осигурените служители в последните месеци са около 800, а служителите намаляват с около сто на година.

Освен с финансите дружеството има проблеми и със собствеността – не притежава надлежни документи за собственост на имоти с обща балансова стойност 312 хил. лв.

В междинния доклад за юни 2023 г. дружеството отчита увеличение на приходите от продажби със 17,6 млн. лв. спрямо предходната година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании