Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

1030
Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум
Снимка: Делфийски икономически форум

Темата за икономиката на бъдещето - сравнителен анализ на иновациите и инициативите за конкурентоспособност в Европа, събра представители на политиката и бизнеса в специална дискусия на Делфийския икономически форум. Тя хвърли светлина върху различните стратегии, които страните в Европа прилагат, за да разширят своя капацитет за иновации и подобрят конкурентното си позициониране на световния пазар.

Делфийския икономически форум се организира под патронажа на президента на Гърция - Катерина Сакеларопулу. В рамките на четири дни той събра световни лидери от 70 държави - близо 1200 говорители - от сферата на политиката, бизнеса, дипломацията и гражданското общество, които дискутират най-важните и актуални въпроси в сфери като геополитика, екология, устойчива икономика и финанси, глобално бъдеще, образование и др.

Модератор на дискусията за икономиката на бъдещето беше Дебора Уинс-Смит, основател и президент на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (GFCC) в Съединените щати, които са и програмен партньор на събитието.

По нейна покана участници в панела бяха Лулзим Баша, председател на Демократичната партия на Албания; Атина Чаципетру, бивш главен изпълнителен директор на Hellenic Development Bank и директор в Ellaktor SA; Симос Анастасопулос, президент на CompeteGreece и Калин Пешов, председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг.

През 2022 г., строителният холдинг "Главболгарстрой" стана първата българска компания и една от малкото в региона на Югоизточна Европа, която е пълноправен член на Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност.

Участниците в дискусията обсъдиха образованието и неговата трансформация и модернизация като сфера с особено голямо значение за подобряването на условията на живот и конкурентността.

„Преди години, когато работех в правителството на САЩ, в националната научна фондация, посетих България. Работехме съвместно с Българската академия на науките. Вие имате една от най-старите и престижни академии на науките“, каза Дебора Уинс-Смит. Според президента на GFCC, България се справя добре икономически и БВП доказва това. България е нещо като Ирландия на Балканите, каза още тя.

В отговор на въпроса й кои са основните стълбове и приоритети на конкурентността в страната, Калин Пешов посочи човешките ресурси, данъчната система и технологиите.

“В България имаме добре образовани хора. Езикови училища, технически и медицински университети – немалка част от тях с наистина дълга история. Сравнявайки Източна с Централна Европа, бих казал, че все още имаме повече човешки ресурс. От друга страна, номиналната данъчна ставка е 10%, 5% е данъкът върху лични дивиденти, а 0% върху корпоративните дивиденти. Комбинацията между човешки ресурс и данъчната система превръща България в една наистина много привлекателна страна за инвестиции. Виждаме много западни инвестиции в България, особено след Covid и геополитическата криза, както и много съвместни предприятия. Що се отнася до технологиите, те изискват дълъг период на устойчивост. Така че това, което правим като компания, е да внасяме и внедряваме високите технологии от САЩ, което е от полза за обществото”, каза Калин Пешов.

По време на дискусията бяха разгледани инвестициите в инфраструктура като инструмент за подобряване на производителността и привличане на глобални инвестиции, значението на прехода към нисковъглеродна икономика и неговото въздействие върху конкурентоспособността.

Засегнати бяха и редица критични въпроси - от предизвикателствата на националното и регионалното лидерство в иновациите, ангажирането на частния сектор в тези усилия до специфичните политики и инвестиции, насочени към подкрепа на малките и средни предприятия. Бе засегната и ролята на новите технологии, като генеративния ИИ, за националната сигурност и формулирането на икономическите стратегии.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com