Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

825
Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ
Снимка: iStock

Microsoft ще инвестира 1,5 млрд. долара в базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) компания за изкуствен интелект G42, което ще даде на американския технологичен гигант миноритарен дял и място в борда, се казва в изявление на двете компании, предава Reuters.

Като част от сделката, която двете компании заявиха, че е подкрепена от гаранции към правителствата на САЩ и ОАЕ относно сигурността, G42 ще използва облачните услуги на Microsoft, за изпълнение на AI приложенията си.

Партньорството идва на фона на усилията на Вашингтон да попречи на технологичния напредък на Пекин, като САЩ добавиха четири китайски компании към черен списък за износ, защото искат да придобият AI чипове за китайската армия. САЩ са загрижени за задълбочаването на връзките между Китай и държавите от Персийския залив, включително ОАЕ.

ОЩЕ: Microsoft разделя Teams от Office пакета в глобален мащаб

На фона на опасенията на САЩ за отношенията си с китайския бизнес, G42 се отказа от инвестициите си в Китай и започна дългата задача да изтегли китайския хардуер, приемайки ограниченията, наложени му от САЩ да работи с американски компании, каза през февруари.

Снимка: iStock

Microsoft и G42, в отделни изявления във вторник, описаха уверенията си към правителствата на САЩ и ОАЕ като първо по рода си споразумение за гарантиране на сигурно, надеждно и отговорно разработване и внедряване на AI. Microsoft го отбеляза като обвързващо. Размерът на дела, взет от Microsoft, не беше разкрит.

Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби Mubadala и американската частна инвестиционна компания Silver Lake притежават дялове в G42, чийто председател, шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян, е съветник по националната сигурност на ОАЕ и брат на президента.

Президентът на Microsoft Брад Смит, който ще заеме място в борда на G42, каза: „Ние ще комбинираме технология от световна класа с водещи световни стандарти за безопасен, надежден и отговорен AI, в тясна координация с правителствата както на ОАЕ, така и на САЩ“.

ОЩЕ: ООН призова за насоки относно рисковете и ползите от изкуствения интелект

New York Times заяви, че сделката поставя серия от защити на продуктите на AI, споделени с G42, включително споразумение за премахване на китайското оборудване от операциите на компанията от ОАЕ. G42 ще спре да използва телекомуникационно оборудване на Huawei, което САЩ се опасяват, че може да осигури заден ход за китайските разузнавателни агенции, пише вестникът.

Снимка: iStock

Компаниите ще работят заедно, за да предоставят усъвършенствана AI и цифрова инфраструктура в страните от Близкия изток, Централна Азия и Африка.

Двете компании са си сътрудничили многократно през последната година и G42 каза, че ще използва центровете за данни Azure на Microsoft като част от своята AI инфраструктура, за да стимулира регионалното приемане.

Главният изпълнителен директор на G42 Peng Xiao преди това е работил за компания, собственост на емиратската компания за киберсигурност DarkMatter, която е наела бивши шпиони и е била наета от агенцията за киберсигурност на ОАЕ.

„Инвестицията на Microsoft в G42 бележи ключов момент в пътя на нашата компания към растеж и иновации, което означава стратегическо съгласуване на визията и изпълнението между двете организации“, заяви Шейх Танун в изявлението на G42.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com