Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

22 април 2024, 12:25 часа • 1943 прочитания

Американският производител на електрически превозни средства Tesla понижи цените на своите модели редица от основните си пазари, включително Китай и Германия, следвайки намаления в САЩ, в опит да стимулира продажбите на фона на засилващата се ценова война в сектора, предава Reuters.

Намаленията на цените идват, след като Tesla, обяви този месец, че глобалните доставки на автомобили през първото тримесечие са спаднали за първи път от близо 4 години.

„Цените на Tesla трябва да се променят често, за да съответстват на производството с търсенето“, написа главният изпълнителен директое Илон Мъск в социалната мрежа X в неделя.

ОЩЕ: Въпреки спада на продажбите Tesla се върна на върха

Tesla разпали ценова война в сектора преди над година, като агресивно намали цените за сметка на маржовете на печалба.

Снимка: iStock

Компамнията намали началната цена на обновения Model 3 в Китай с 14 000 юана (1 930 долара) до 231 900 юана (32 000 долара), показва официалният ѝ уебсайт.

В Германия цената на Model 3 със задно задвижване е намалена до 40 990 евро (43 670,75 долара) от февруарско ниво 42 990 евро.

ОЩЕ: Tesla съкращава хиляди служители

Намаления на цените в много други страни в Европа, Близкия изток и Африка, казва говорител на Tesla.

Цените в САЩ на автомобилите Model Y, Model X и Model S бяха намалени с 2 000 долара в петък. В събота Tesla намали цената на своя софтуер за асистент за пълно самоуправление до 8 000 долара от 12 000 долара в САЩ.

Снимка: iStock

Този уикенд Мъск отложи планирано пътуване до Индия, където трябваше да се срещне с премиера Нарендра Моди. Пътуването трябваше да включва обявяването на плановете на Tesla да навлезе на южноазиатския пазар, обяви Reuters в събота.

Мъск каза миналия понеделник, че Tesla ще съкрати над 10% от глобалната си работна сила, а автомобилният производител се подготвя за първия си годишен спад в доставките.

ОЩЕ: BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Съобщението дойде, след като Reuters обяви на 5 април, че Tesla се е отказала от плана си да разработи своя дългоочакван достъпен елетрически автомобил в полза на роботикси. Мъск написа, че „Ройтерс лъже“ след публикуването на доклада, без да цитира никакви неточности.

Акциите на Tesla са поевтинели с 40,8% досега тази година.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес