Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

919
Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели
Снимка: iStock

Испания изпреварва Великобритания като предпочитана дестинация от инвеститори в хотели тази година след поредица от големи сделки в хотелския сектор в южноевропейската страна, сочи проучване на консултантската компания CBRE, цитирано от Financial Times.

Великобритания отстъпва на второ място, след като оглави класацията на инвеститорите през 2018 г. и 2017 г., когато са били проведени предишните допитвания, допълни консултантската компания. Италия, Франция и Гърция допълват Топ 5 на дестинациите за влагане на капитал тази година, според допитването за 2024 г. сред над 60 инвеститори, включително собственици на хотели, инвеститори и частни фондове, което ще бъде обявено тази седмица.

„Испания процъфтява благодарение на рекордните цифри в туризма и силното оперативно представяне на операторите на хотели“, казва ръководителят на отдела за хотелите в Европа на CBRE Кенет Хатън. „Инвеститорите виждат добрите възможността в Испания, и по крайбрежията, и в градовете“, казва той.

ОЩЕ: Местните жители на европейски курорт живеят в колите си заради високи наеми

Проучването подчертава предимно оптимистичните нагласи в хотелския сектор, които движат връщането към сделки след пандемията. Над 2/3 от анкетираните инвеститори планират да вложат повече капитал в сделки в хотелския сектор поради доброто бизнес представяне и очакванията, че условията за кредитиране ще се подобрят, ако лихвите намалеят, според CBRE.

Снимка: iStock

Допитването е публикувано след поредица от големи сделки в Испания миналата година. Общите инвестиции там възлизат на 4,1 млрд. евро, което е с 30% повече от предходната година и със 70% над нивото през 2019 г.

Сингапурският държавен фонд GIC придоби дял от 35% в испанската компания Hotel Investment Partners от Blackstone Group, а Abu Dhabi Investment Authority, един от държавните фондове на Абу Даби, купи 17 хотела в страната от фонда Equity Inmuebles.

ОЩЕ: Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Испания е приела рекордните 85,1 млн. чуждестранни посетители през 2023 г., с 19% повече спрямо 2022 г. и с 2% над нивото през 2019 г. преди пандемията.

Според допитването инвестициите в хотели са съставлявали най-големия дял от 36% от общите обеми на инвестиции в бизнес имоти в Испания. Той е нараснал спрямо 18% предходната година.

Снимка: iStock

Същевременно обемите на инвестициите в хотели във Великобритания са намалели миналата година с 38% до 2,2 млрд. евро, като са се свили с близо 70% спрямо нивата преди пандемията. В допитването на ниво градове Лондон запази първото си място, но Мадрид се изкачва на 2-о място, изпреварвайки Париж, който ще бъде домакин на Олимпийските игри през лятото.

Хатън отбелязва, че намалените обеми на инвестициите в хотели във Великобритания „не се дължат на липса на интерес“, а на „минималния продукт, който излиза на пазара“.

ОЩЕ: Заради Олимпиадата: Цените на хотелите в Париж скочиха драстично

Колебливите лихвени проценти заради инфлацията притесняват инвеститорите при сключването на сделки, а обявяването на имоти за продажба се отлага в очакване на повече стабилност. Купувачите, които се опасяват от ръст на лихвите по заемите, също са предпазливи.

„Дългосрочните прогнози за туризма в Европа показва, че прогнозираните нива на предлагане в региона няма да са недостатъчни, за да задоволят това търсене“, допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com