BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

29071
BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси
Снимка: БГНЕС

След като журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов беше задържан за това, че е извадил пистолет срещу служител на НАП, медията публикува материал за рекет от бивш данъчен, свързан с вътрешния министър Калин Стоянов.

Още: МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Става въпрос за Георги Шурелов, който в миналото е работил и в системата на МВР, и в тази на НАП. През август 2021 г., когато вече не е данъчен, той се представя за такъв, за да иска пари от търговец в Созопол, твърди BIRD. А близо три години след като получава исканите 600 лева и след като тогава е задържан, срещу него няма повдигнато обвинение, добавя сайтът за разследваща журналистика.

BIRD твърди, че Шурелов е бивш зет на настоящия ръководител на МВР Калин Стоянов, чието име бе обект на най-големите спорове около провалената ротация и назначаването на министрите в новия служебен кабинет „Главчев“. Георги Шурелов е бил женен за сестрата на сегашния министър - Галина Георгиева Стоянова. Вижте още тук.

Снимка: BIRD

Още: Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Рекетът

В бюлетина на ОД-МВР Бургас за 10 август 2021 г. се съобщава, че на 5 август същата година данъчен инспектор от Бургас проверил продавач на тестени изделия в Созопол. Казал, че е установена нередност в дневния оборот и че трябвало да запечата павилиона. Но предложил срещу парична сума да впише неверни данни в протокола и да го остави да работи. Стопанинът на баничарницата платил 600 лв., но се усъмнил и ден по-късно подал сигнал в полицията.

"Проведени са множество оперативно-издирвателни действия, в резултат на които е установен един от двамата мъже, въвели в заблуждение собственика на павилиона – това е 45-годишен бургазлия, в чиято квартира, разположена в бл. 93 в ж.к. "Братя Миладинови" са намерени и иззети: част от облеклото му по време на извършване на деянието, празни пластмасови баджове, фотоснимки с различна големина, както и компютърна конфигурация. От ползвания от бургазлията л.а. "Фолксваген Голф" с бургаска регистрация са иззети множество празни бланки от протоколи на НАП. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Созопол", пише в бюлетина.

Още: Калин Стоянов съзря заговор на вечеринките при Рашков

Според сводката на МВР става дума за сериознo престъплениe по Наказателния кодекс. Квалификацията е по Чл. 210, ал. 1 от НК “За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години: ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта”. Поискана мярка за неотклонение обаче няма. Единствено от Окръжна прокуратура - Бургас отговарят, и то като препращат сигнала на BIRD по компетентност към Районната прокуратура. Окръжен прокурор казва пред медията, че делото е спряно в началото на април 2023 г. Вижте още тук.

Снимка: БГНЕС

От BIRD идентифицират служителя от въпросната случка и казват, че това е именно Георги Шурелов. Медията твърди, че след като напуснал Националната агенция за приходите, запазил униформата и баджовете си. По време на проверката в созополската баничарница мъжът е бил заедно с действащ служител на НАП - Георги Стоянов от фискалния контрол към ЦУ на НАП.

Не е първи случай

Пострадалият собственик на баничарница Исмаил Бошнаков разказва за BIRD и "Биволъ", че това не била първата визита с цел рекет. “Не беше отворен павилионът. Този господин поиска баничка, дадох му. После каза, че не съм му дал касова бележка. Е, как да му дам, като е затворено? Поиска 600 лв., за да не ме глобява, защото глобата била повече”, разказва собственикът. Вижте още тук.

Още: Тенчо Тенев разкри, че обвинените за контрабанда са се виждали и с Калин Стоянов, и с Рашков

Второто посещение било в работно време на 5 август 2021 г. Тогава мнимият данъчен направил подробна проверка и установил 160 лева разминаване в касата. Предложил да уреди въпроса срещу 600 лв. рушвет. Но Бошнаков подал сигнал в полицията и Шурелов бил арестуван.

“Плачеше на очната ставка. Припадаше. Поливаха го с вода”, така описва Исмаил Бошнаков очната ставка с Шурелов в полицията в Созопол.

Следващият му разпит е в полицията в Бургас, а няколко месеца по-късно му се обаждат от ДАНС и пращат кола да го докара от Созопол в София, за да даде показания пред антикорупционната агенция. “Водиха ме и при съдия. Това беше пролетта на 2022 г. Казах, каквото казах и в Бургас. Оттогава нищо не се е случило", спомня си той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com