Иранец, задържан с 300 кг хероин, напуснал България, арестуван турчин обяви гладна стачка

8328
Иранец, задържан с 300 кг хероин, напуснал България, арестуван турчин обяви гладна стачка
Снимка: БГНЕС

Развитието на случая със заловения миналата година 300 кг хероин на стойност 26 млн. лева навежда съмнения за корупция в особено големи размери, заяви пред Actualno.com адв. Надя Делева.

Наркотиците бяха хванати на 14 април м.г. на митница "Капитан Андреево“ в ирански ТИР, собственост и управляван от Сеидмохамадхас Рамазани. Превозваният товар бил машина за боядисване, която трябвало да стигне от Иран до Пловдив.

Митничарите на границата пуснали камиона през рентген и открили, че на тавана и пода на машината са залепени със силикон 36 керамични плочи, съдържащи 144 пакета с по 2 кг хероин всеки (общо 288 кг). Стойността му е близо 26 млн. лева.

На 15 април той пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.

Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, се пристъпва към задържане на съпричастните лица.

Бяха задържани двама чужди граждани – иранецът Сеидмохамадхас Рамазани и турският гражданин Селман Йоздемир, който е бил посочен като получател на товара.

Шофьорът бе задържан под стража и му бе повдигнато обвинение като извършител на престъплението, което по закон се наказва с от 15 до 20 години лишаване от свобода и между 200 000 и 300 000 лева глоба.

Йоздемир също бе задържан под стража с обвинение  като помагач, поясни адв. Делева – адвокат на 42-годишния турски гражданин.

„От адвокат Иван Иванов, който е защитник на иранския гражданин Рамазани,  разбрах, че по инициатива на окръжния прокурор Антон Стоянов от Окръжна прокуратура – Хасково, в средата на месец август е изменена мярката на иранския шофьор от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. Този човек е със статут на обвиняем и няма никаква уседналост у нас, няма близки и роднини тук, но въпреки това го пускат“, допълни адв. Делева.    

По нейна информация ТИР-аджията вече си е в Иран, а нейния подзащитен преди четири дни е обявил гладна стачка.

В същото време от прокуратурата започват да оказват натиск върху резервния защитник на турчина адв. Веселина Динева да ходи за предявавне на материалите.

„По закон ако титулярят има уважителна причина и обвиняемият изрично е казал, че не желае материалите да бъдат предявени на резервния защитник, те нямат право. Аз имам за днес нотариално производство в Пловдив, за което се готвя от месеци. Второ, подала съм молба за писмени преводи от турски. Съгласно разпоредбата на НПК чужд гражданин има право на документи от разследването, които са от съществено значение за защитата. Това е по директива на ЕС и Европейската харта. Досега няма нито един преведен писмен документ. Колежката ми също е в заседание. Призована е за 10 часа. Тя не може да успее, защото е на дело в Хасковския окръжен съд. И прокурорът, и митническият инспектор я притесняват да отиде, ако ще да е в 13 или 14 часа, което е незаконосъобразно, защото ако е в друг час, трябва да има ново призоваване“, посочи адвокатът на Йоздемир.

Близо 17 килограма хероин задържаха митничари на Видин - Калафат

Около 17 килограма хероин откриха митничари в автомобил, преминаващ през държавната граница на Дунав мост Видин – Калафат, съобщи...

Тя вчера се чула с него, защото има здравословни проблеми. Арестантът казал, че много му е лошо. Днес позвънила в ареста и попитала за него. Отговорили й: "О, много е добре!".

„Разбирам, че бързат, за да се потули случая с иранеца, когато са пуснали, но бързината не е пред защитата правата на обвиняемия“, допълни тя.

На въпрос според нея защо са пуснали иранеца, тя отговори: "Както се казва, хората предполагат, но никой не смее да го каже гласно. Той е хванат на границата с 300 кг хероин и това е доказано. Той е собственик на камиона и ирански гражданин. Ние искахме разпит пред съдия, защото моят подзащитник има какво да каже. Има неща, които е научил в ареста, докато са били заедно. Но това не му се позволява, може би за да не каже нещо, което не трябва. Да му се затвори устата“.

Адв. Делева отправяла няколко молби турчинът да бъде разпитан, но до днес това не се е случвало. Миналия вторник поискала чрез Окръжната прокуратура в Хасково до Окръжния съд да се разгледа промяната на неговата мярка.

„На 10.09.2020 позвъних в деловодството на съда, за да попитам при тях ли е вече делото и те казаха "не“. После позвъних в прокуратурата и една от служителките ми каза, че от обвинението първо ще предявят материалите по разследването на обвиняемия и после ще пратят делото за мярката в съда. Искането за мярката трябва да се случи незабавно - това е описано в НПК. Аз дори не съм редовно призована за това предявяване - не съм получила нито призовка, нито съобщение. Имам сериозни основания да смятам, че от помагач Йоздемир ще бъде привлечен като основен обвиняем по делото, а обвиненията срещу иранския гражданин ще бъдат свалени. Всичко това поражда много въпроси“, подчерта Делева.

Разследват трафик на хероин през българо-гръцката граница

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено прес...

Новото постановление за привличане като обвиняем е от 1-ви септември.

Връчено е само на защитника, а Йоздемир отказал да го получи и не го подписал. Бил в шок. Казал: "Аз да съм извършител, като нямам нищо общо нито с натоварване на стоката, нито с транспорта. Изобщо никаква съпричастност"!?“.

Обяснил, че бил в Пловдив същия ден. Циганин от Аджисан махала го викнал да говорят уж по работа. Бил през цялото време с него, дори по време на ареста. Дал му сим картата, от която да се обади на иранеца, като му казал: „Обади се ти на този иранец, защото твоят турски е по-добър от моя".

„Има много неща неизяснени. Има свидетели, които не са обвиняеми, които са съпричастни в голяма степен. Фактически не знам дали на случаен принцип е избран той да бъде „жертвеното агне“, той да бъде извършителят. Но в това дело има изключително много нередности и фрапиращи неща, дори в това, че се оказва натиск за предявяване на материали, за да може да се прекрати спрямо иранеца. Той сега е пуснат, от 6-ти август, под парична гаранция. Заминал си е веднага във все още процесуално качество обвиняем. Никой не е направил дори опит да го издири и да го върне обратно в България. А той трябва да е тук на разположение на разследващите. От килиите се чуват с него, други хора също са се чували с иранеца. Той казал така: "Моето дело приключи, то е прекратено. Казаха ми възможно най-бързо да си тръгна и аз си тръгнах". Обяснил, че неговите шефове, които са му възлагали транспорт, всичко са оправили и че всичко спрямо него е прекратено. Настанен бил в хотел в Свиленград и след това със самолет, осигурен му незнайно от кого, си тръгнал за Иран, този толкова невинен човек, превозвал хероин за 26 милиона лева“, гневи се адвокат Денева.

По нейните думи се погазват правата на човек, който дори да е виновен, има права по нашия закон, по европейски конвенции, по директиви. „Мен държавната машина ме смазва и не ми позволява аз да му защитя правата. В момента все още даже линейка не му е извикана“, обобщи тя.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com