Край на разследването за смъртта на сина на Московски - бившият министър без обвинение

26120
Край на разследването за смъртта на сина на Московски - бившият министър без обвинение
Снимка: БГНЕС

Почти 1 година по-късно - няма да има официално обвинение срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски заради смъртта на малкия му син. Детето загина след катастрофа с моторна шейна.

Според прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура (СГС) Московски не е виновен за случилото се. Тя е дала определението си още в началото на годината - на 3 януари, пише в. "Сега". Държавното обвинение обаче така и не обявява това официално.

Оставката на Московски беше приета с пълен консенсус от парламента

На първото пленарно заседание за тази седмица депутатите приеха с пълно мнозинство от 146 гласа „за"  и без дебат депоз...

В крайна сметка официално така и не стана ясно какво точно се е случило. Неофициално обаче следователят по случая смята, че Московски носи отговорност и засега по тази информация няма коментар.

Прокурор Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, пише Варадинова. Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и с нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, приема Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 година. Според обвинителката обаче Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението ѝ, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобил. Този курс не е задължителен. На купувачите също се разясняват основни правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че трябва да се кара внимателно и бавно, защото високите скорости крият риск от загуба на управление и инциденти, че препоръчителната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна, че трябва да се управлява с предпазно облекло и каска.

Злополучната шейна обаче е купена втора ръка. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 година. Новият ѝ собственик не е преминал през инструктажа за безопасност, нито е направил такъв на Московски.

Според експертите най-вероятната причина, че шейната е загубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта ѝ преди инцидента е била не по-висока от 50 км/ч.

На осмия месец прокуратурата "откри", че грешно разследва Московски

"Прокуратурата постигна нови висоти в мотаенето на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишни...

Официалното постановление

На 2 февруари, миналата година, Московски бил в Боровец с майка си и двете си деца. Той наел ски учител за децата, а на обяд отишли в заведение "Силвър Фокс", където Васил Михайлов държал три шейни. В заведението дошъл и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било около 15:00 часа, времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра - на втората, а Московски и малкото момченце - на третата. Малкият седнал пред баща си и се държал за П-образната ръкохватка до кормилото.

Шейните потеглили по горски път в посока към хижа "Чакър войвода". Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки в остър ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се ударила в дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна травма и починало.

Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към спасителната служба. Там от БЧК констатирали смъртта на момченцето. Според експертизата, дори да е имало каска, детето пак е щяло да пострада фатално. В постановлението не става дума Московски да е изследван за алкохол.

От земеделското министерство са изискани документи за използването на моторни шейни в Боровец. Оказва се, че обособени трасета няма, а пътят, по който се е движил Московски, съвпада с горски път, по който не е забранено да минават моторни превозни средства. От Изпълнителната агенция по горите са отговорили на прокуратурата, че има наредба за движението по горските пътища от 2012 година, а регионалният горски директор определя трасетата за движение на ATV и спортни мотори. Трасето, по което е минал Московски, не е било заявено и разрешено за спортни мотори и други моторни превозни средства. От община Самоков са определили маршрути за движение на моторни шейни, но и те не включват въпросното трасе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com