Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви

3071
Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви
Снимка: DmSha / Pixabay

Тези древни методи за гадаене все още са популярни сред местните жители и туристите, които искат да надникнат в тайните на бъдещето.

Турция е страна с богата история, в която са запазени много традиционни практики. Важна част от културното наследство са древните турски методи за гадаене. Те отразяват вярата в съдбата и предопределението, както и желанието на човека да намери отговори на въпросите, които го вълнуват. Шаманката Казета Ахметжанова ни разказва за тези интересни традиции.

В света на турските традиции особено място заема празникът Хайрелез, който се отбелязва в нощта на 5 срещу 6 май и символизира настъпването на пролетта. Този ден е свързан с много ритуали и гадания, особено популярен сред младите момичета, които търсят предсказания за бъдещето си.

Гадаене на Хайрелез

В тази нощ момичетата могат да участват в различни гадания, за да научат за бъдещия си съпруг и съдба.

- Предсказване на сънища

Един от разпространените начини е да се напишат имената на желаните младоженци на листчета хартия. Те се поставят под възглавницата преди лягане с надеждата да видят бъдещия любовник насън.

- Игри на намеренията

Също така на този ден се провеждат различни игри и ритуали, по време на които момичетата изразяват своите намерения и желания. Например те могат да хвърлят цветя или други предмети през покрива на къщата - това символизира изоставянето на старите надежди и откриването на нови възможности.

Хайрелез е време не само за забавления и игри, но и за важни ритуали, които помагат на младите хора да търсят посока в живота си. Тези традиции са неразделна част от турската култура и продължават да живеят в сърцата и обичаите на хората, като обединяват миналото с настоящето и бъдещето.

Гаданията на старите българи за човек според деня, в който е роден

- Гадаене с рози

Любимо гадаене на Хайрелез е с помощта на рози. Момичетата събират розови листенца и ги хвърлят във вода, след което тълкуват положението им на повърхността или колко бързо увяхват, за да получат отговори на въпросите си.

Други популярни турски гадания

Утайка от кафе

Един от най-известните и разпространени видове гадания в Турция е чрез утайка от кафе. След като се изпие чаша турско кафе, останалата утайка се разстила по стените на чашата и след това се обръща върху чинийка. След като кафето изстине, гадателят тълкува моделите и формите, останали по повърхността, като предсказва бъдещето.

Гадаене на зърна

Този по-малко известен метод на гадаене се практикува и в някои райони на Турция. Гадателят използва малко количество зърна, които разстила върху маса или друга повърхност, и след това тълкува тяхното положение и взаимно разположение, за да направи изводи за бъдещето на питащия.

Картите Таро не са били предназначени за гадания

Оловно гадаене

Гадаенето с разтопено олово е друга древна практика, която въпреки опасността, свързана с токсичността на оловото, все още се среща в турските традиции. Разтопеното олово се излива във вода и формата, която приема, когато се втвърди, се използва за предсказване на бъдещето.

Гадаене по вода

Водата винаги е била смятана за елемент, свързан с емоциите и интуицията. В Турция гадаенето се е практикувало, като на повърхността на водата се е капвало масло или други течности и по разпръскването на капките са се правели предсказания.

Гадаене с книги

При този метод се използват свещени текстове или други значими книги. Питащият задава въпрос, след което отваря книгата на случаен принцип и избира ред, който се тълкува като отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото стихотворение на Дора Габе

Любовен съвет за всяка зодия за 29 май 2024

Таро хороскоп за 29 май 2024

Методът 369, с който Вселената сбъдва желанията ни

Много силна молитва за майки за закрила на децата им

10 пророчества на феномена дядо Влайчо, от които ще настръхнете

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 май /валутен калкулатор/

10 чувства, които лесно се бъркат с любовта

Лъхат на бедност: 7 неща, които никога не трябва да държите в дома си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com