Разкритие: Службите свързаха Размиг Чакърян - Ами, Петьо Еврото и "Евролаб"

16638
Разкритие: Службите свързаха Размиг Чакърян - Ами, Петьо Еврото и "Евролаб"
Снимка: Getty Images

"Във връзка с придобита информация от служители на ДАНС, че на адрес в гр. София, ж.к. Сердика, бл. 18А (…), на който е регистрирано търговско дружество “Евролаб 2011” ЕООД, свързано с лицето Размиг Керопе Чакърян, се намират вещи и предмети от значение по образувано досъдебно производство от СРП, които могат да бъдат укрити или унищожени, (…) предлагам да бъдат извършени действия по разследването на адресите".

Размиг Чакърян-Ами и Петьо Еврото: Къде е връзката?

Цитатът е от публикувана от Антикорупционния фонд (АКФ) докладна записка (вижте я тук) от Главна дирекция „Борба с огранизираната престъпност“ (ГДБОП). Датата на документа е 29 май 2023 г. - нощта, в която властите правят безуспешен опит за задържане на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров – Еврото, нашумял заради казуса с "Осемте джуджета".

Частната фирма „Евролаб 2011“ ЕООД стана известна покрай осъществяването на фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ в продължение на години. Тя действаше вместо Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и бе посочвана многократно като „слабо звено“ в граничния контрол. Държавата водеше и продължава да води дълга битка срещу частната компания на българо-турската граница: "Връщаме контрола на държавата": Откриха държавна лаборатория на "Капитан Андреево" (СНИМКИ).

Размиг Чакърян – Ами и Христофорос Аманатидис – Таки са свързвани с "Евролаб" и "Капитан Андреево": Нови свидетелски показания за мафията и властта: Хората с прякори и мястото им в пъзела.

Видно от протоколираните разпити на служители на ГДБОП, действията в ж.к. "Сердика", бл. 18А са извършени още същата вечер в рамките на светкавично образувано от Софийската районна прокуратура (СРП) досъдебно производство по публикация на сайта на АКФ ден по-рано. В материала "грее" снимка на усмихнатите Петьо Петров и Борислав Сарафов - настоящ и.д. главен прокурор, а тогава още заместник на Иван Гешев - пред ресторанта „Осемте джуджета“.

Още: Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

Снимка: Петьо Петров - Еврото, БГНЕС

Ролята на ДАНС не беше ясна до момента

Ролята на ДАНС в среднощното претърсване на адреси, свързани с Размиг Чакърян, не беше публично известна досега. Не беше известно и подаването на оперативна информация от ДАНС към ГДБОП за връзки между “Евролаб 2011” ЕООД и Размиг Чакърян, от една страна, и между Чакърян и започнатото разследване срещу Петьо Еврото, от друга. До момента такава информация излизаше само от журналистически разследвания.

Кои имоти на Чакърян са претърсени?

Претърсените имоти, свързани с Размиг Чакърян, по прякор Ами, са столичният ресторант „Келари“, други адреси в близост до него, въпросният офис на „Евролаб 2011“ ЕООД, както и вила в Капитан Андреево.

Още: "Възможно е, нямам спомен, евентуално": Иван Гешев говори за познанството си с Петьо Еврото

Не е известно какво е открито при нито едно от тези действия по разследване, съобщават от Антикорупционния фонд. От прокуратурата досега не са обявявали какво се е случило с иззетите веществени доказателства – компютри, записи от охранителни камери и документи - от имотите на Чакърян и дали информацията на ДАНС за връзка с Петьо Петров е потвърдена.

Не е ясно и дали по линия на Размиг Чакърян са извършвани каквито и да е допълнителни действия по разследване след приемане на делото по компетентност от Софийска градска прокуратура.

След безуспешната акция по задържането на Петьо Петров, на 30 май 2023 г. наблюдаващият прокурор от СРП Георги Иванов нарежда издирване на местонахождението на бившия следовател, неговото дете и на Размиг Чакърян, включително поставянето на специфичен граничен контрол, ако се опитат да преминат границата (вижте прокурорското постановление тук).

Също неясно остава дали Чакърян продължава да се издирва от властите и към момента.

Разкрития: Какво иззе ГДБОП от имот на Петьо Еврото до "Осемте джуджета"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com