Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

15683
Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта
Снимка: БГНЕС

За чести посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров - Еврото дава сведения в показанията си от 31 май 2023 г. още един анонимен свидетел по разследването, светкавично образувано на 29 май 2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП), съобщава Антикорупционният фонд (АКФ).

Разследването започва, след като Фондът публикува получени по електронна поща снимки на усмихнатите Петров и Сарафов пред ресторант "Осемте джуджета".

Това е вече петият очевидец, от чиито свидетелства за връзките на сегашния главен прокурор с Петьо Еврото стават публично известни. Още: Разкрития: Какво иззе ГДБОП от имот на Петьо Еврото до "Осемте джуджета"

През февруари 2024 г. разследващият сайт Bird.bg показа протоколите от разпитите по същото досъдебно производство на двама други свидетели, единия от които с тайна самоличност под номер 24-2, към които се добавят вече даваните, включително и в интервюта пред АКФ, сведения от Илия Златанов и Любена Павлова в същата насока. 

"Чести посещения"

В протокола за разпит на свидетел с тайна самоличност под номер 24-1, който АКФ публикува днес, се съдържа информация за чести посещения на „Осемте джуджета“ в периода 2018 – 2020 г. на Борислав Сарафов, бившия градски и настоящ зам.-апелативен прокурор на София Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров. Там те се срещали с Петьо Петров в отделено помещение на първия етаж, до което обичаен достъп нямали от персонала на заведението, а само Петров и тогавашната му съпруга Любена. От тази стая Сарафов и Русинова излизали с големи хартиени пликове, в които изглеждало сякаш има документи. 

Осемте джуджета

Припомняме, че снимка на Емилия Русинова с Петьо Петров на входа на ресторанта също е ставала обществено достояние, както и че свидетели са говорили пред АКФ за ролята на Димитър Франтишек в казуса "Осемте джуджета". Още: Прокурор, замесен в скандала "Осемте джуджета", няма да бъде наказван

Самоличността на двамата горецитирани анонимни свидетели от разследването на СРП очевидно е представлявала особен интерес за прокурора от СГП Йордан Петров, след като е приел по компетентност досъдебното производство и е прочел показанията им, пише АКФ. По негова изрична молба, уважена от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС, той се е запознал със секретните материали, съдържащи данните за самоличността на свидетелите, които тогава са се намирали в секретното деловодство на ВКС. 

След това свидетелят с тайна самоличност под номер 24-2 се оказва разкрит, по думите му получава заплашително писмо, а наблюдаващият прокурор Йордан Петров дори произнесе имената му в национален ефир, макар и при все още формално несвалена защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика